Remény és gyarapodás – Magyar Házat avattak Nagydobronyban

Január 12-én került sor a Nagydobronyi Magyar Ház átadási ünnepségére. A szalagátvágás után a rendezvény az új épület konferenciatermében folytatódott. A magyar kormány támogatásával létrejött kulturális központ építési munkálatai szinte napra pontosan egy évvel ezelőtt kezdődtek.

 

– Nagy álmunk teljesült – szögezte le ünnepi beszédében Hidi László, a KMKSZ Nagydobronyi Alapszervezetének elnöke.

– Minden gátló és hátráltató tényező ellenére gyarapszunk. Ezért döntöttünk úgy, hogy magyar kormányzati segítséggel létrehozzuk ezt a házat – mondta dr. Grezsa István, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési Program koordinálásáért felelős miniszteri biztos. – A beruházás nem fejeződik be, hiszen tavasszal átadjuk a múzeumot és egy barantapályára is esély nyílik. Kárpátalja valamennyi magyar közösség közül tagadhatatlanul a legnehezebb helyzetben van, és az egész világon élő valamennyi magyar szolidaritására és támogatására számíthat. Mindez azt mutatja, hogy az életképes nemzetek sorába tartozunk.

 

A Nagydobronyi Magyar Ház üzenete a gyarapodás mellett azt, hogy érdemes magyarnak lenni és megmaradni Kárpátalján. Érdemes a magyar anyanyelvet és kultúrát megőrizni és továbbadni utódainknak.

Ebben számíthatnak Magyarország segítségére és támogatására. Nekünk ebben a században küldetésünk van. Szent István népeként, egyfajta kovásznemzetként kell bemutatnunk azt, hogy minden népnek és nemzetnek képesek vagyunk házat és hazát biztosítani, függetlenül attól, hogy hol húzódnak a határok, mert a mi otthonunk az egész Kárpát-medence.

Fontos dolog az, hogy Rahó, Munkács, a készülő ungvári és más helyszínek mellett most itt, Nagydobronyban is felavathatjuk ezt a szép házat.

– Elkészült egy olyan Magyar Ház, ami az itt élő közösség összetartozását erősíti. Azt gondolom, hogy Magyarország a továbbiakban is támogatni fogja a határon túliak szülőföldön maradását – tette hozzá Buhajla József, Magyarország ungvári főkonzulja.

Orosz Ildikó, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rektora, a KMPSZ elnöke, megyei képviselő beszédében azt kívánta, hogy ez a közösségi ház hozza vissza azt a nemzetszellemiséget, amit a szovjet rendszer 60-as, 70-es éveiben megpróbáltak kiirtani, eltüntetni.

– Nagydobrony továbbra is a kárpátaljai magyarság egyik központja, amely jelentősen bővült az elmúlt időszakban. Egy fontos feladata van az egész közösségnek:

az új létesítményét töltsék meg tartalommal! – emelte ki Brenzovics László, a KMKSZ elnöke, parlamenti képviselő.

A település nevében Popka János mondott köszönetet a magyar kormány támogatásáért, Grezsa István és Buhajla József közbenjárásáért, a kivitelezőknek és azoknak a munkásoknak, akik fagyban és forróságban egyaránt dolgoztak azért, hogy ma átadhassák a létesítményt.

Az ünnepségen részt vett Szilágyi Mátyás, Magyarország beregszászi főkonzulja, Balogh Lívia, a KMKSZ Ungvári Középszintű Szervezetének elnöke, Molnár Eleonóra, a Kárpátaljai Népfőiskola vezetője, Bátori József, a megyei tanács képviselője, Mackó István, az Ungvári Járási Tanács elnökhelyettese, Kolozsy András, a község vezető lelkésze, Horkay László, nyugalmazott püspök, Katona Viktória, beosztott lelkész.

A nagydobronyi Zöld ág kórus, dr. Molnár József és Badó Margit előadása, Katona Alexandra versmondása és a Komótos együttes tette színesebbé az alkalmat. A zenekar dobronyi autentikus népzenével és tánccal szórakoztatta a jelenlévőket.

Bara Tünde

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó