Mi változik idén az egészségügyben?

Az egészségügyi minisztérium rendelete értelmében idén a családorvosoknak megengedik, hogy az eddig megállapított normatíván felüli szerződést kössenek a páciensekkel, a szakorvosok szolgáltatása pedig fizetett lesz. Mit jelent ez a gyakorlatban, s hogy érinti a lakosságot, kérdeztük az illetékes főosztálytól. – kérdezte a KISZó Jelena Szukhanovát, a megyei egészségügyi főosztály sajtóreferensét.

– Sokakat érdekel a kérdés, mi vár idén azokra a páciensekre, akik nem kötöttek szerződést családorvosukkal?

– Az egészségügyi minisztérium információja szerint a Nemzeti Egészség Szolgálat továbbra is utal 240 hrivnyát minden páciensért, aki az adott rendelőben van nyilvántartva, de még nem kötött szerződést. Azonban az év második felétől ezek a páciensek már csupán az elsősegélynyújtásra lesznek jogosultak ingyen (vágások, ütések, mérgezések stb.).

– Konkrétan mennyivel vállalhat több beteget az alapellátásban dolgozó szakember, s milyen bérkiegészítést kap ezért?

– Változnak a szabályok az alapellátásban dolgozók számára is. A miniszteri kabinet kidolgozott egy projectet, melynek értelmében bővíthetik a szerződések számát. A családorvosok esetében a jelenlegi 1800 mellé további 900, a belgyógyászok a jelenlegi 2000 mellé 1000, a gyermekorvosok a 900 mellé további 450 személlyel köthetnek szerződést. Minden orvos önállóan dönthet róla, mennyit vállal be a megengedett kvótából, ha nincsenek meg hozzá a nélkülözhetetlen emberi és műszaki erőforrásai, nem kötelezhető rá. Ám a tárcánál hangsúlyozzák, ez elsősorban a vidéki rendelőket érinti, ahol szakemberhiány van. Hogy a plusz páciensekért milyen skála szerint utalják majd a pénzt, azt egyelőre nem lehet tudni.

– Sok mendemonda kering arról, hogy minden egészségügyi szolgáltatás fizetett lesz még a szerződött betegek számára is. Senki nem tudja megmondani, miért kell majd valóban téríteni és mit garantál az állam.

– A páciensek, akik szerződést kötöttek, ingyenes konzultációra, szűrővizsgálatokra jogosultak a családorvosnál. 10 laboratóriumi elemzést is az állam garantál számukra, azon belül általános vér-, koleszterin- és vizeletvizsgálatot, terhességi tesztet, EKG-ét, HIV- és hepatitis gyorstesztet. A családorvos figyelemmel kíséri ezenkívül a terhes kismamák állapotát, szükség esetén beutalja őket a szakorvoshoz.

– Hogyan érinti az egészségügyi reform a járóbeteg szakellátást?

– A tervek szerint idén a poliklinikák munkájában is változás várható. Júliusban indul az Ingyenes diagnosztika elnevezésű program, melyre 2 milliárd hrivnya van elkülönítve. Ezen belül a lakosság közel félszáz szolgáltatást – röntgen, ultrahang, mammográfia, szív echokardiográfia stb. –, szakorvosi segítségnyújtást térítésmentesen kap. Ezeket a Nemzeti Egészség Szolgálat finanszírozza majd, s csakis a szerződött betegek lesznek rájuk jogosultak. A páciensek megválaszthatják a szakorvost, az a lényeg, hogy az illető részt vegyen az említett programban. A fekvőbeteg-ellátás, tehát a kórházak, várhatóan 2020-ban csatlakoznak a „pénz a beteg után jár” elvhez.

Magyar Tímea

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó