Gyorsforgalmi út épül Kárpátalja felé

Négy sávon éri majd el Záhonynál a magyar–ukrán határt az M34-es gyorsforgalmi út. Az M3-as autópálya pedig a tervezett Beregdaróc–Beregdéda határátkelőnél érne véget.

A Magyar Idők cikke szerint az M34-es az M3-as vásárosnaményi szakaszától indul és a magyar–ukrán határig vezet majd. Az M3-as eddig Vásárosnaményig készült el, innen egyrészt az északi irányban megépülő M34-essel érhető majd el Kárpátalja, másrészt a keleti irányban folytatódó M3-assal, aminek végpontja az újonnan megépülő Beregdaróc–Beregdéda határátkelő lesz. Utóbbi északi irányban öt kilométerre épül a Beregszászra vezető beregsurányi határátkelőtől.

Az M3-as, amely a magyar fővárostól indul és Nyíregyháza mellett elhaladva éri el az ország északkeleti területeit, többfelé elágazik, a román határt a Debrecen irányában kivitelezett M35-össel és az M4-essel, a szlovák határt a még meghosszabbítandó M30-assal fogja elérni. Az M34-es mintegy 39,3 kilométeres gyorsforgalmi útként épül, az M3-as és a 41-es út csomópontjától indul, és a 4-es főút záhonyi csomópontjáig épül meg.

A fejlesztés eredményeképpen kétszer két forgalmi sávos, fizikai elválasztású gyorsforgalmi szakasz épül hat külön szintű és egy szintbeni csomóponttal. Emellett megépül egy komplex és egy egyszerű, az út két oldalán elhelyezett pihenőhely, valamint egy mérnökségi telep.

A tervezésnél figyelembe kell venni, hogy az autóutat hosszabb távon autópályává fejleszthessék. A M34-es Aranyosapáti, Fényeslitke, Györöcske, Gyüre, Jéke, Kisvarsány, Komoró, Mándok, Nagyvarsány, Tiszabezdéd, Tornyospálca, Tuzsér, Vásárosnamény, Záhony településeket érinti.

A készülő infrastrukturális fejlesztésekről korábban Buhajla József, Magyarország ungvári főkonzulja beszélt részletesen a Kárpáti Igaz Szónak.

Forrás:

KISZó/MagyarIdők

Post Author: KISZó