A Magyar Kultúra Napja: itthon is bemutatkozott a Kárpátalja Néptáncegyüttes

A Pro Cultura Subcarpathica civil szervezet 2019-ben is a Magyar Kultúra Napjának méltatásával indította rendezvényei sorát. Az ünnep alkalmából a Kárpátalja, édes haza… Fejezetek a Kárpátalja Néptáncegyüttes életéből című táncszínházi előadásra várta az érdeklődőket Beregszászba, a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színházba.

 

 

A néptáncegyüttest 2018 nyarán a Hagyományok Háza Hálózat kárpátaljai kirendeltsége hozta létre a Summerfest Nemzetközi Folklórfesztivál felkérésére. Tagjai az öt éve elindított népzene, néptánc és népi ének mesterképzés résztvevői közül került ki.

A közösség célja, hogy minél hitelesebben bemutassa és tovább adja a kárpátaljai, valamint a Kárpát-medencei magyar néptáncörökséget.

A 18 főből álló lelkes csapat tagjai, heti rendszerességgel járnak össze. Művészeti vezetője, Sikentáncz Szilveszter örökös aranysarkantyús táncos, a népművészet ifjú mestere, néptáncpedagógus kihívásnak és nagy lehetőségnek tartja, hogy Kárpátalján is megalakulhatott egy válogatott, felnőtt, autentikus magyar néptáncot művelő csoport. Hétfő esti műsorukban az elmúlt fél év munkájának eredményét láthatta a nagyérdemű.

Rövid fennállásuk óta Magyarországon már több alkalommal vendégszerepeltek, most először mutatkoztak be a számukra legfontosabb helyszínen, Kárpátalján.

Az ünnepi műsorban közreműködött Pál Lajos népzenész, Magyarország érdemes művésze, az együttest a Kovács Sándor vezette BorzsaVári népi zenekar kísérte.
Az ünnepi estet Orosz Ildikó nyitotta meg.

– Régóta vágytunk arra, hogy legyen egy profi néptáncegyüttes,

mely kárpátaljai magyar kultúrát kutatja, megőrzi és átadja a következő generációnak – mondta a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rektora.

– Felemelő érzés, hogy ma itt népi tánccal ünnepeljük a Magyar Kultúra Napját, hiszen ez nemzeti kultúránk legelevenebb, napi valóságunk élő, ma is formálódó része. Talán ez fejezi ki leginkább nemzeti kultúránk lényegét – hangsúlyozta Szilágyi Mátyás, a beregszászi konzulátus főkonzulja, a rendezvény fővédnöke.

Hegedűs Csilla

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó