Hol tart a választási kampány?

Hamarosan célegyenesbe fordul az elnökválasztási kampány. Folynak a találgatások, tart az erőfitogtatás, az egymás lejáratása. Vajon hogyan látni mindezt a fővárosban? – kérdezte a KISZó Petneházy Gyulát, a Magyarok Kijevi Egyesületének elnökét.

– Érezhető-e feszültség, milyen a kijeviek hangulata?

– Csak a politikai és kampányjellegű röplapok, plakátok sejtetik, hogy valami készül. Persze a társalgások során is fel-felmerül a téma. De különösebb izgalom vagy feszültség nem tapasztalható. Az utca embere mintha közömbösen viszonyulna az egészhez. A különféle hírekhez hozzáfűzött kommentekből kiviláglik, hogy a legtöbben közömbösek.

– Hány jelöltre lehet számítani, kik jöhetnek még?

– Én olyan húsz körülire saccolom az indulók számát. Persze, lesznek még úgynevezett technikai jelöltek, akiknek semmi esélyük, de segíthetnek a nagyágyúk szereplésében.

– Milyennek látni a reális erőviszonyokat?

– A legnagyobb adminisztratív erő, divatos kifejezéssel élve, az adminreszursz, a regnáló elnöknél van. Állítólag 5 millió – Gogol után szabadon − “holt lélekkel” rendelkezik. Megnyilvánulásaiból kiviláglik, hogy alacsony népszerűsége ellenére is bízik a győzelmében. Nem kizárt, hogy ő lesz a második forduló egyik résztvevője. Julija Timosenkónak is van rá esélye, de Volodimir Zelenszkij is erőteljesen jön fel a népszerűségi listán.

– Lehet-e elnök egy „komédiásból”?

– Lehet, amennyiben a főrészvényesek úgy döntenek. A világtörténelemben nem ez lenne az első eset, hogy színész kerül valamelyik ország vezetői székébe.

– Hol vannak a nagyágyúk? Taktikáznak?

– Folynak a tárgyalások, alkuk. Még nyitott a játszma. De nem kell aggódni. Amikor kell, vagy jónak látják, beszállnak a játékba. Most még kivárnak, keresik a fogásokat az ellenfeleken, és indítgatják a saját technikai jelöltjeiket. Jó jel, hogy a „nagy testvér” is választásokat követel.

Balogh Csaba

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó