Hazaúton, hazagondolva

A Beregszászi Keresztény Értelmiségiek Szövetsége szervezésében került sor Veres Ágota festőművész Hazaút című kiállítására. Az alkotásoknak a Pásztor Ferenc Közösségi és Zarándokház ad átmeneti otthont. Az ünnepélyes megnyitón Jakab Eleonóra, a szövetség elnöke elmondta, a Magyar Kultúra Napját az alkotó által készített képek kiállításával kívánják méltatni.

A Himnuszt Bonkaló Beáta kisiskolás szavalta el.

– Csodálatos esztétikai élménnyel gazdagodnak az itt jelenlévők Veres Ágota jóvoltából. A kultúra nélkülözhetetlen ahhoz, hogy megmaradjunk.

A kárpátaljai magyarságra egyébként is jellemző a példaértékű kulturális élet – emelte ki köszöntőjében Szilágyi Mátyás, a beregszászi konzulátus főkonzulja.

Kulin Ágnes festőművész, a Kárpátaljai Magyar Képző- és Iparművészek Révész Imre Társaságának elnöke kifejtette, a kiállítás címe – Hazaút − egy nagyon erős szó, erős szimbólum, és amikor meghalljuk ezt a szót, mindannyiunkban egy emlékkép villan fel.

– A kiállítás képeiben a belső álomképek kivetítését látom, ami a hazafelé vezető úton az utazó, jelen esetben a művész gondolataiban született, felszínre tört képeket mutatja be. Ágota saját szimbolikus útját festette meg.

Ha mi is utastársakká válunk, úgy gondolom, élményekkel tele utazásban lesz részünk – fogalmazott köszöntőjében a társaság elnöke.

Szalipszky Endre, a beregszászi külképviselet korábbi vezetőjének nagy szerepe volt abban, hogy a festmények kiállításra kerülhettek. Természetesen ő is méltatta a tárlatot, a művészt, a Magyar Kultúra Napját.

– Úgy vélem, Veres Ágota mostani beregszászi kiállításával legalább két dologról tesz bizonyságot: egyrészt kötődéséről a szülőföldhöz, másrészt megjeleníti és láttatja, hogy számára

Kárpátalja a távolban is ihlető forrás – mondta.

– Egyrészt az aktualitása miatt választottam a Hazaút címet, mivel úgy gondolom, rengetegen vagyunk úton manapság. Másrészt úgy vélem, hogy ennek a szónak különösen szép, sokrétegű a jelentése, benne van mindaz a változás és vágyakozás, a változásra való lehetőség, és távolság is, amit az úton lévő ember megél és leküzd nemcsak fizikai, de spirituális értelemben is – kezdte bemutatkozását Veres Ágota. A kiállított munkákról elmondta, absztrakt tájképekből válogatott, amelyeket beregszászi szőlősdombok és búzamezők ihlettek. Elárulta, egyiket sem itthon festette, hanem valahol hazaúton, hazagondolva…

A kiállítás február 20-ig tekinthető meg a Pásztor Ferenc Közösségi és Zarándokházban.

Hegedűs Csilla

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó