A tehetség mindenkiben ott van

A GENIUS Jótékonysági Alapítvány szervezésében két rendezvényre is sor került a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán. A KMPSZ-szel közösen immár harmadszor rendezte meg a biológia, kémia és földrajz tehetséggondozó és versenyfelkészítő hétvégéjét. A szervezők és egyben ötletgazdáik − dr. Kohut Erzsébet, a főiskola Biológia és Kémia Tanszékének koordinátora, Bak Éva, a Biológia és Kémia Tanszék oktatója és Papp Géza, a Földtudományi és Turizmus Tanszék oktatója volt, a cél pedig a Magyarországon megrendezésre kerülő Hevesy György kémia-, Herman Ottó biológia-, Teleki Pál földrajz-földtan versenyre való felkészítés, a résztvevők természettudományos ismereteinek elmélyítése, bővítése.

A megnyitón Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke arra biztatta a tanulókat, hogy minél nagyobb tudással vértezzék fel magukat annak érdekében, hogy majd a Magyarországon megrendezésre kerülő versenyeken jól szerepeljenek.

Orosz Ildikó, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség elnöke győztesekként köszöntötte a megjelent tanulókat, hiszen a különböző versenyek legkiválóbbjai jöttek ide.

Váradi Natália kihangsúlyozta, megfosztani a gyermekeket a tanulástól lelkiismeretlenség.

– A természettudományok pontos tudományágak, nem ismerik az egyrészt-másrészt alternatívákat, fegyelemre, önuralomra szoktatják a fiatal tehetségeket – mondta a GENIUS Jótékonyági Alapítvány irodaigazgatója. – A tehetség olyan megújuló társadalmi tőke, amely a magyarság előrehaladásának legfőbb erőforrása. Ezért a tehetséggondozás nemzeti ügy. A tehetség sokszínű, sokféle, és mindenkiben ott van. Célunk és feladatunk, hogy segítsünk minden fiatalt abban, hogy megtalálja, kibontsa, fejlessze, hasznosítsa a tehetségét a maga, közössége és nemzete számára. Arra törekszünk, hogy információkat szolgáltassunk, hogy a bölcsebb kollégák, professzorok tapasztalataikat, tudásukat átadják a fiatal kutatóknak és lehetőséget biztososítsunk arra, hogy a pályakezdők kutatási eredményeiket bemutassák – tette hozzá az irodaigazgató.

A rendezvényen előadást tartott Kovály Katalin, az MTA munkatársa, Kosztur András a Momentum Doctorandus szervezet munkásságát mutatta be, majd Fazekas Andrea Tematikus együttműködés erősítése a köznevelés és felsőoktatás terén a Kárpát-medence szomszédos országaival címmel tartott előadást. Végül a kárpátaljai diákszervezetek mutatkoztak be. Az ungvári központú KMDFKSZ-t Bence Norbert elnök, a beregszászi székhelyű II. RFKMF Hallgatói Önkormányzatát Maruszics Erik elnök képviselte.

Hegedűs Csilla

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó