Súlyos szén-monoxid-mérgezés Csetfalván

Már jobban van az az öt fős csetfalvai család, melynek tagjait kedden súlyos szén-monoxid-mérgezéssel szállították kórházba.

A nagymamát, anyát és három kiskorú gyermekét mentőautóval hozták be a Beregszászi Járási Kórházba. Ivan Males főorvos tájékoztatása szerint az 1990-es születésű anya és egyik gyermeke volt a legsúlyosabb állapotban, őket az intenzív osztályon ápolták, oxigénnel lélegeztették. Állapotuk sokat javult, így már csütörtökön valamennyien elhagyhatják az intézményt.

A megyei egészségügyi főosztály a könnyen tragédiába torkolló csetfalvai eset kapcsán figyelmeztetést adott ki, hogy a téli fűtési idényben legyünk nagyon óvatosak a gázkazánok használatával. Figyeljünk oda a rendszer folyamatos karbantartására, a szellőzőcsatornák tisztaságára. Már a levegő 0,1 százalékos szénmonoxid-tartalma végzetes kimenetelű lehet. Az ilyen helyiségben tartózkodó személy gyorsan elvesztheti eszméletét, olyan módon gyengülhet szervezetében az oxigént szállító véráramlás, hogy tudatában lehet a bajnak, de már nem képes cselekedni, kimenni a házból.

A szén-monoxid-mérgezés kezdeti tünete lehet a szédülés, a fejfájás, erősebb szívdobogás, száraz köhögés, szokatlan szemnedvesség. Súlyosabb esetekben hányinger, majd hányás is jelentkezhet, álmosság keríti hatalmába az embert, aki pillanatokon belül eszméletvesztéssel járhat, figyelmeztetnek a szakemberek.

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó