Elvontatják Záhonyból az ukránok autóit

Záhonyban úgy döntöttek, nem lesz autótemető a vasútállomás előtti parkolóból.

Az elmúlt napokban-hetekben nagyon sok kárpátaljai autótulajdonos Záhonyban hagyta külföldi regisztrációjú gépkocsiját. Erre azután kényszerültek, hogy Ukrajnában kőkeményen megszigorították használatukat, és gyakorlatilag mindenkit arra köteleznek, hogy járművüket helyezzék ukrajnai forgalomba. Csakhogy ez több ezer euróba kerül, amivel az állami költségvetést gazdagítják. A kétségbeesett külföldi autósok ezért határ menti szlovákiai és magyarországi településeken hagyják egy időre kocsijaikat, amíg nem döntik el, mitévőek is legyenek: adják el kint vagy vámoltassák le gépkocsijaikat.

A záhonyi hatóságok azonban megunták ezt a gyakorlatot és figyelmeztetést helyeztek el a vasúti pályaudvar mellett “felejtett” autókon, hogy elvontatják azokat onnan. Zömében szlovák és lengyel rendszámú kocsikról van szó, a magyar rendszámú kárpátaljai autósokat egyelőre annyira érzékenyen nem érinti a szigorítás, köszönhetően kettős állampolgárságuknak.

Az új ukrajnai törvény miatt Kárpátalján heves tiltakozások robbantak ki, de pár nap múlva azok elültek. Jelenleg már több ezren vámoltatták le autóikat, a vámudvarok alig győzik a sok munkát. A sietség oka, hogy február végéig kedvezményes áron tehetik ezt meg.

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó