Kárpátalja nem lesz ott a CONIFA Eb-n

Kisorsolták a 2019-es CONIFA Labdarúgó Európa-bajnokság csoportkörét Krakkóban, a Független Labdarúgó-egyesületek Szövetségének éves közgyűlésén. A 2018-as világbajnok Kárpátalja nem vesz részt az idei kontinenstornán.

Ahogy arról korábban már többször is cikkeztünk, tavaly a londoni vébé után országos botrányt kreáltak Ukrajnában abból, hogy Kárpátalja megnyerte a FIFA-n kívüli válogatottakat tömörítő sportszervezet világbajnokságát. Igor Zsdanov ukrán sportminiszter például szeparatista cselekedetek miatt eljárást kezdeményezett a csapat tagjai ellen, hasonlóképp járt el az Ukrán Labdarúgó Szövetség is. A szövetség ellenőrző és fegyelmi bizottsága végül úgy döntött, hogy a tornán részt vevő 14 játékos soha többet nem focizhat Ukrajnában, valamint sporthoz köthető adminisztratív munkát sem végezhet. Az ukrán szövetség alelnöke, Vadim Kostyucsenko azzal indokolta a döntést, hogy a kárpátaljai csapat részvétele a CONIFA-világbajnokságon rontotta az Ukrán Labdarúgó Szövetség hírnevét. A válogatott útját szervező és a csapatban levő magyar állampolgársággal is rendelkező tagjait örökre kitiltották Ukrajna területéről. Vannak olyanok, akik azóta sem mertek hazajönni Kárpátaljára.

Az idei Európa-bajnokságot júniusban Hegyi-Karabahban rendezik, ahol tizenkét csapat harcol az első helyért. Kárpátalja mellett hiányzik majd a mezőnyből a legutóbbi Eb ezüstérmese, az Észak-ciprusi Török Köztársaság együttese is, amely valószínűleg az évszázados török–örmény konfliktus miatt nem vállalta, hogy örmény területen pályára lépjen. A négy háromcsapatos csoportból az első két helyezett bejut a negyeddöntőbe, a harmadikok pedig helyosztót játszanak. Érdekesség, hogy Szardínia, a Luhanszki és a Donecki „Népköztársaság” első CONIFA-tornájára készül – utóbbi kettő játékosait egyébként életreszóló eltiltással sújtotta az Ukrán Labdarúgó Szövetség, amiért 2017 decemberében barátságos mérkőzést játszottak egymással. Ha az ukrán sajtóban ennek híre megy, nagy valószínűséggel ismét reflektorfénybe kerül majd a Kárpátalja válogatott tavalyi szereplése a világbajnokságon.

A 2019-es CONIFA Eb csoportköre

A-csoport: Hegyi-Karabah Köztársaság, Lappföld, Luhanszki „Népköztársaság”.

B-csoport: Abházia, Nizza, Epirusz.

C-csoport: Padánia, Donecki „Népköztársaság”, Szardínia.

D-csoport: Székelyföld, Nyugat-Örményország, Dél-Oszétia

 

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó