Veszélyes a hegyekbe menni

Lavina sodort el nemrég három kijevi túrázót a rahói járási Sztig csúcs közelében. Ketten kiásták magukat a hó alól, a harmadiknak viszont nem volt ekkora szerencséje.

Társai ugyan megtalálták, de már nem tudtak rajta segíteni. A hóviharban nem tudták magukkal vinni társuk holttestét, ezért a tetem társaságában töltötték az éjszakát. A bajbajutottakat harmadik nap megtalálták a mentőegység tagjai, és segítettek nekik biztonságos helyre jutni. A halottat is ők vitték le a hegygerincről. A turisták a túrát megelőzően egyeztettek a hegyimentő szolgálat szakembereivel, azt javasolták nekik, hogy a fokozott lavinaveszély és az erős szél miatt tegyenek le a tervükről.

A figyelmeztetés ellenére a három férfi mégis nekivágott a hegygerincnek, tájékoztatta a KISZó-t Natalija Batir,

a megyei katasztrófa-elhárítási szolgálat szóvivője. Elmondása szerint idén ez már a második haláleset vidékünk hegyeiben.

A sajtós szerint a lavinaveszély és a gyorsan változó időjárás miatt életveszélyes letérni a kijelölt sípályákról. Január 24-én például két bejelentést kaptak a hegyi mentők. Az egyiket a Gimba térségéből küldte egy négyfős csoport. A lembergi turisták sötétedés után eltévesztették az útirányt. Szerencsére sikerült kapcsolatba lépniük a mentőállomással, így a keresők a szolyvai járási Berezniki közelében megtalálták őket. A másik bejelentés a Rahói járásban lévő Drahobrát egyik turistaszállójából érkezett.

Natalija Batir elmondta, itt nyoma veszett egy német síelőnek. A mentőegységek éjjel kettőig kutattak utána, de csak a síléceit találták meg. Ezt követően a lavinaveszély és a hóvihar miatt félbehagyták a keresést, amit hajnalban újra indítottak. Az esti órákban végre előkerült a német turista, akit kórházba szállítottak, az élete már nem forog veszélyben.

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó