Ráti Mária: “Minden édesanya számára a család az első…”

Higgadt, kimért viselkedésű hölgy, aki életének csaknem felét gyerekek között töltötte. Türelmességéből fakadóan igyekszik odaadóan végezni a munkáját, de emellett a családját sem hanyagolja el. A Kárpáti Igaz Szó Kulcslyuk rovatának vendége Ráti Mária, a Nagydobronyi Napsugár Óvoda igazgatónője.

– Mesélne picit a családjáról?

– Férjezett vagyok és ötvenéves. Van egy fiam, Norbert, aki februárban lesz 27 éves. Már nős és egy csodálatos unokával ajándékozott meg minket. Lídia ugyancsak a következő hónapban lesz egyéves.

– Mikor döntötte el, hogy az óvodapedagógiában szeretne elhelyezkedni?

– 24 éve vagyok a pályán és 2005-től vagyok igazgatónője ennek az óvodának. Először nem ez volt az álmom, az egyetemen kémiát tanultam. Abban az időben, amikor elkezdtem dolgozni, nagy munkaerőhiány volt és sok helyen csak az számított, hogy az illető pedagógus diplomával rendelkezzen. Azóta természetesen már megszereztem az óvodapedagógiai diplomámat is. Ma már nagyon fontos, hogy az óvónőknek, alsós tanítóknak és felsős tanároknak is szakmájuknak megfelelő végzettsége legyen.

– Mennyire nehéz az ovi vezetése?

– Maga a vezetés nem megterhelő, mivel megfelelő szakemberekkel vagyo körülvéve: óvónőkkel, módszerészzel, ápolóval stb. Ebből kifolyólag csak a saját vezetői feladataimra kell koncentrálni. Mint ahogyan más intézményeknél, itt is sok a a papírmunka. Leginkább ezt tartom nehezebb teendőnek, mivel mindent ukrán nyelven kell rögzíteni.

– Szeret a gyerekekkel foglalkozni?

– 1994-ben kezdtem el itt dolgozni, de eddig még soha nem jelentett gondot a gyerekekkel való foglalkozás. Az élet úgy hozta, hogy csak egy gyerekünk lehetett, de ez nem jelentette azt, hogy valamilyen okból ne szeretnék a gyerekekkel lenni. Otthon pedig minden szabadidőmet az egyszem fiamra tudtam fordítani.

– Türelmes?

– Hosszútűrő vagyok.

– Mi az, amivel ki lehet hozni a sodrából?

– Az emberi butasággal és a nemtörődömséggel.

– Jó emberismerőnek tartja magát?

– Igen, de vannak esetek, amikor csalódnom kell emberekben.

– A családot hogyan tudja összehangolni a munkával?

– Minden édesanya számára a család az első, de a kötelességeknek is eleget kell tenni. A munkát nem lehet elhanyagolni. Hogy ezt mennyire sikerül összehangolni? Időszakonként változó.

– Hiszékeny típus?

– Vannak rá példák, hogy elhiszek dolgokat, aztán csalódnom kell.

– Sok emberrel találkozik napról napra. Könnyen barátkozik?

– Az oviba 176 gyerek jár és 45 munkásunk van. Már ebből kifolyólag is sok emberrel futok össze naponta. Ennek ellenére nem könnyen barátkozom. Nehezen nyílok meg mások előtt, kevés embert engedek igazán közel magamhoz. Ez viszont nem jelenti azt, hogy nincsenek barátaim. Van, akit gyerekkorom óta annak tartok, van, akivel az egyetemi évek hoztak közelebb.

– Mivel foglalkozik szabadidejében?

– Régebben sokat hímeztem, szőttem és egyéb kézimunkával töltöttem az időt. Emellett nagyon szeretek a természetben járni. A környéken, itt, Kárpátalján utazgatunk főleg. Szerintem vidékünk legtöbb nevezetességénél már jártunk.

– Hogy áll a pontossággal?

– Viszonylag pontos embernek tartom magam. Igyekszem mindent megcsinálni határidőn belül. De mint más gyarló ember, néha én is az utolsó percig elhúzom a teendők elvégzését. Ha mennem kell valahová, akkor szintén igyekszem időben ott lenni. Inkább én várjak másra, mint énrám kelljen.

– Jó háziasszony?

– A család nem panaszkodik.

– Melyik az a házimunka, amit nem szívesen végez?

A mosogatás. Süteményt vagy valamilyen édességet készíteni viszont nagyon szeretek.

– Bár most tél van, de faluhelyen mindig akad teendő. Foglalkoznak mezőgazdasággal?

– A kert sosem hever parlagon, így az év legnagyobb részében a munkahelyen kívül a kerti munkára is oda kell figyelni. Jó, ha megtermeljük azokat a zöldségeket, amit elfogyasztunk. Egészségesebb is és így nem kell pénzt kiadni érte.

– Szokott aggódni?

– Nem igazán.

Bara Tünde

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó