Gyanús vakcinálási kampány, el sem kezdődött, de már támadják

Idén két hét alatt négyen haltak meg kanyaró következtében, azon belül egy nyolchónapos csecsemő is. Az egészségügyi minisztérium szerint ötezer páciens közül egy számára végzetesnek bizonyul a fertőzés. Figyelembe véve, hogy a szaktárca szerint Ukrajnában 390 ezer gyerek nincs beoltva, nagy a kockázata a további halálos eseteknek, ezért nagyszabású oltási kampányt terveznek a közeljövőben, melynek első helyszíne Lemberg megye lesz. Ennek során 30 éves korig minden lakost beoltanának, áll a szaktárca értesítőjében.

Mint arról korábban írtunk, tavaly 16 halálos áldozatot követelt a kór és 54 500 kanyarós eset történt az országban. A Kárpáti Igaz Szónak nyilatkozó Mihajlo Poljak, a megyei infektológiai kórház főorvosa kifejtette,

a gyermekbetegségek ellen az egyetlen megoldás az aktív immunizálás.

A rég leküzdött torokgyík, szamárköhögés, gyermekbénulás ugyanis föléled, ahol hézagos a lakosság „átoltottsága.” Jó példa erre Oroszország, ahol két évvel a Szovjetunió megszűnése és vele a szigorú közegészségügyi rendszer összeomlása után ötezer gyermek kapta meg a diftériát. Ahhoz, hogy ne alakuljanak ki járványok, a lakosság 95 százalékának rendelkeznie kell védőoltásokkal. Az infektológus szakemberek ebben egyetértenek, ennek ellenére az egészségügyi minisztérium egészségügyi bizottsága mégis tiltakozik a tárca tervezett kampánya ellen.

A bizottság tagja, Olga Golubovszkij professzor, a Bogomolcev nevét viselő Nemzeti Orvosi Egyetem infektológiai tanszékének vezetője szerint, a vakcinálás valóban a leghatékonyabb módja a kanyaró terjedése megállításának,

azonban hiba lenne, ha az országban kialakulófélben lévő influenzajárvány közepette kezdenék el a lakosság tömeges oltását.

A kanyaró elleni vakcina mellékhatásaként ugyanis gyakran jelentkeznek az influenzához hasonló tünetek, gyengül az immunrendszer, ezáltal a szervezet kevésbé lesz ellenálló az egyéb fertőzésekkel szemben is, tehát számos negatív következménye lehet egy most megkezdett kampánynak. A professzor szerint a szaktárca az Egészségügyi Világszervezet idevágó, de elöregedett – 2008-ban kiadott Vaccines book –instrukcióját vette alapul, holott a szervezet tavaly új javaslatot – Plotkin’s Vaccines – adott ki. Azt sem vette figyelembe, hogy a belga származású Priorix oltóanyag gyakori mellékhatásaként felső légúti megbetegedések jelentkeznek, melyeket könnyen összetéveszthetnek az influenza tüneteivel, mondta el sajtótájékoztatóján a tanszékvezető.

Az egészségügyi bizottság tagjai ez ügyben beadvánnyal fordultak a Miniszteri Kabinethez, a nemzetbiztonsági és védelmi tanácshoz, valamint azon megyék vezetőihez, melyekben már kialakult az influenzajárvány. Arra is választ várnak, meddig használhatók az állami költségvetésből beszerzett oltóanyagok.

A szakemberek szerint ugyanis a sietség hátterében elsősorban az áll, hogy közeleg ezek lejárati ideje.

Maga a tárca közölte korábban, hogy 2019. január 31., március 31. és május 31.-ig használható szérumokat vásárolt.

Felmerült tehát a gyanú: valóban a lakosság egészségéről akar gondoskodni a szaktárca, vagy csupán meg kíván szabadulni a rövid szavatossági idejű, tehát valószínűsíthetően olcsón beszerzett oltóanyagtól. Az, hogy a legfelső szinten kialakuló botrányok kapcsán újfent sérülhet a lakosság bizalma a védőoltások iránt, úgy tűnik, nem izgatja az illetékeseket.

Magyar Tímea

 

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó