Kettős állampolgárság: 370 ügyben indult nyomozás

106 esetben született jogerős ítélet olyan ukrán állampolgárokkal kapcsolatban, akik hamis adatokkal kérvényeztek magyar állampolgárságot, útlevelet, továbbá jelentették be magukat magyarországi lakcímekre – derült ki Polt Péter legfőbb ügyész válaszából.

A magyarországi vádhatóság elnökének Vadai Ágnes ellenzéki parlamenti képviselő írásbeli kérdésére adott válasza alapján az derül ki, hogy ez év január 28-ig 370 ügyben indult nyomozás, ebből 32 esetben még a felderítési, 27 ügy a vizsgálati szakaszban van, 156 esetben vádemelés történt, és 106 esetben született jogerős ítélet.

Az ügyészi válasz szerint az esetek többségében úgy akartak kettős ukrán–magyar állampolgársághoz jutni a kérelmezők, hogy nem tudtak magyarul, de „a hivatalnok felelősségét is felvető módon” mégis megszerezték azt. Utóbbira példa, hogy tavaly kommandósok fogtak el két magyar kormányhivatali alkalmazottat, akik ukránoknak intéztek hamis okiratokat. Polt Péter válasza szerint olyan eset is volt,

hogy egy magyarul tudó ember jelent meg a konzulátuson, de egy magyarul nem tudó személynek állították ki az állampolgárságot.

Post Author: KISZó