Megtorpant a nyugdíjreform

Mint arról korábban írtunk, idén januártól átlagosan 25 százalékkal emelték a volt katonák illetményét, ami 550 ezer embert érintett. Ugyancsak az év elejétől emelkedett azon idős emberek minimális illetménye, akik betöltötték 65. életévüket, s a nők legalább 30, a férfiak minimum 35 év munkaviszonnyal rendelkeztek. E kategória havonta 1669 hrivnyát vehet kézhez. De hogyan alakulnak a nyugdíjak 2019-ben, tettük fel a kérdést a megyei Nyugdíjalapnak. Mint azt Natalija Mihalina sajtóreferens a Kárpáti Igaz Szónak elmondta, az év folyamán várhatóan 20 százalékkal emelkednek az illetmények.

Márciusban előreláthatólag automatikusan újraszámfejtik a szépkorúak havi juttatását, amit az ígéretek szerint minden évben megejtenek ezentúl. Az emelés mértékét az előző évben regisztrált infláció fele és az átlagbéremelés fele alapján határozzák meg. Például, ha 12 százalékos volt az infláció, annak fele 6, ha mondjuk 25 százalékos volt a béremelkedés, annak fele 12,5. A kettőt összeadva 18,5 százalékot kapunk, tehát ennyivel emelik a nyugdíjakat.

Ukrajnában jelenleg 2500 hrivnya az átlagnyugdíj, s amennyiben 18,5 százalékkal, azaz 462 hrivnyával emelkedik, elérheti a 2962 hrivnyát.

A létminimum változása kapcsán az év folyamán még két alkalommal várható a minimálnyugdíj összegének változása. Július 1-től ennek összege 1564, december 1-től 1638 hrivnya lesz.

Ismét elhalasztják ellenben a nyugdíjbiztosítás második pillérének bevezetését, amit januárra terveztek.

Ennek értelmében minden munkavállaló vagy annak munkaadója havonta egy bizonyos összeget utalt volna a bérből egy állami felhalmozó számlára, melyről az illető nyugdíjba vonulása után kiegészíthette volna illetményét. Mivel azonban a Legfelső Tanács nem nyújtotta be az ehhez szükséges törvénytervezeteket, idén ez elmarad. Andrij Reva szociálpolitikai miniszter sajtótájékoztató keretében elmondta, hogy

a nyugdíjreform megtorpant, a választások évében egyébként sem lett volna túl okos dolog megbolygatni a költségvetést.

Külföldön a fejlett országok többségében kétpillérű a nyugdíjbiztosítás: a szolidáris állami (felosztó) és a magánnyugdíjpénztár (felhalmozó) képezi. Ukrajnában jelenleg a létező három pillérből kettő működik: az első – a szolidáris, melynek keretében jelenleg mindenki béréből automatikusan levonnak egy bizonyos nyugdíjjárulékot a Nyugdíjalapba, mely szétosztja azt –, valamint a harmadik – az önkéntes magánnyugdíjpénztári ág, melynek keretében az illető önként gyűjthet pénzt az általa kiválasztott és megbízhatónak tartott alapban, pénztárban.

Míg a szolidáris rendszer célja, hogy biztosítsa a minimális megélhetést az idős ember számára, a másik kettő az évek során történt befizetésektől függően kiegészíti azt.

Ukrajnában azonban igen kevesen élnek az önkéntes magánnyugdíj adta lehetőséggel, körülbelül minden 13. állampolgár képes félretenni rá.

Magyar Tímea

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó