Provokációktól tartanak olvasóink

A Kárpáti Igaz Szó Facebook-oldalán a múlt hét csütörtökén szavazást indítottunk azzal a nem titkolt céllal, hogy interaktívvá tegyük a lapkészítést, az olvasó is elmondhassa a véleményét. Így ezentúl közösségi oldalunkon hétről hétre egy-egy aktuális kérdésre keressük a választ. A felmérés eredményét a Facebook mellett minden szombati lapszámunkban KISZó-kérdés című új rovatunkban közöljük, az eredményt egy-egy szakemberrel kielemezzük.

Első alkalommal arra voltunk kíváncsiak, hogy várhatók-e még az elnökválasztási kampányban magyarellenes provokációk? Az egy héten át futó kérdésre igen/nem válaszokat vártunk. Nem túl meglepő eredmény született. A szavazás csütörtök délután zárult le, a nem reprezentatív felmérésben százan vettek részt.

A válaszadók jelentős többsége, 76 százaléka vélekedett úgy, hogy az elnökválasztási kampányban még várhatóak magyarellenes provokációk.

Mindössze 24 százalék mondta azt, hogy az említett időszakban nem várható újabb magyarellenes kirohanás. A szavazást kommentálni is lehet, az egyik Facebook-felhasználó ezt írta a kérdésünkhöz: „Valamivel el kell terelni a nép figyelmét a lényeges problémákról…”

A szavazás lezárta után megkerestük Mihajlo Selemba politológust, aki szerint az igen választ adók teljesen reálisan látják a helyzetet,

ám fontos tényező, hogy a korábbi provokációkról sem derült ki, kinek a malmára hajtotta a vizet, ami nem elhanyagolandó tényező a jövőre nézve.

– Nem szabad elfelejteni, az idén nemcsak elnökválasztás lesz Ukrajnában, ősszel a parlament is megújul. Ilyen szempontból az elnökválasztást főpróbának is tekinthetjük.

A provokációk szempontjából vízválasztó lehet, hogy a magyarságszervezetek kit támogatnak majd az elnökjelöltek közül. Durva magyarellenesség nem várható – például a KMKSZ-székház elleni robbantásos merénylet –, de magyar kisebbség ellen irányuló provokatív plakátokat ismét elhelyezhetnek Kárpátalján.

Kérdés, melyik jelölt paklijában van benne a magyar kártya, és előhúzza-e azt – nyilatkozta lapunknak a politológus.

Az e heti kérdésünk így hangzik: Támogatniuk kell-e bármelyik elnökjelöltet magyarságszervezeteinknek? Idővonalunkon már lehet szavazni.

Szabó Sándor

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó