A hóval az aszfalt is elolvadt

A rossz utakhoz szokott kárpátaljai autósoknak nehéz újat mutatni, ám az idén talán soha nem látott kátyútengerben fulladozik a megye. Katasztrofális állapotok uralkodnak nemcsak az alsóbbrendű, de a főútjainkon, és a városi szakaszok sem képeznek kivételt ez alól. Abroncsgyilkos, felnihajlító, tengelytörő kátyúk keserítik meg az autósok mindennapjait, az úthibák okozta károk jelentős anyagi terhet rónak a gépkocsi-tulajdonosokra. Egyes útszakaszok úgy néznek ki, mintha szőnyegbombázás érte volna. Például ilyen kritikus a helyzet a Munkácsot elkerülő, Beregszászi úton, ahol gyakorlatilag nincs ép aszfaltcsík. Érthető okokból elfogyott az autósok türelme és az elmúlt napokban többször is felkeresték a megyei közútkezelő illetékeseit. Magyarázatot szerettek volna kapni a miértekre, ám a helyi csinovnyikok a kormányra mutogatnak.

Néhány hete a szokatlanul nagy mennyiségű hó okozott nehézséget Kárpátalja útjain. A közútkezelő, a korábbi évekhez hasonlóan most sem állt a helyzet magaslatán. Hókotró-útszóró járműveket csak elvétve lehetett látni, a havazások után hókásás, latyakos utakon kellett közlekedni. Ám a hóolvadás után megjelentek a kátyúk, mondhatnánk a hóval együtt az aszfalt is elolvadt.

Vidékünkön mindennapos látvánnyá vált az út szélén kereket cserélő autós, néhol a táblák helyett kiszakadt futómű és kisebb karosszéria-elemek figyelmeztetnek arra, hogy érdemes lassítani.

A futóműveseknél sorban állnak az autósok, csak előjegyzés alapján lehet időpontot kérni, becslések szerint csupán az elmúlt két hétben 30 százalékkal ugrott meg a szervizek forgalma. Információink szerint a helyközi járatokat üzemeltető személyszállító cégeknek akkora többletkiadást jelentenek a kátyúk okozta károk, hogy

egyes vonalakon csökkentették a járatok számát.

Jobb esetben a kátyúval való találkozás megúszható egy defekttel, ám a tapasztalatok azt mutatják, hogy sokszor javíthatatlanná válik az abroncs, amelynek ára 1500 hrivnyától indul. Mivel az előírások szerint ilyenkor minimum kettőt kell cserélni, így a kiadások rögtön 3000 hrivnyára rúghatnak, a felni javítása 200 hrivnya. Futómű sérülése esetén ez az összeg a duplájára, vagy háromszorosa nőhet.

A jogászok azt javasolják a károsultaknak, hogy az út kezelőjéhez nyújtsanak be kárigényt.

Ezt rendőrségi jegyzőkönyvvel, lehetőség szerint fényképpel, és egy tanú vallomásával is célszerű alátámasztani. Az elmúlt két hétben a megyéből mindössze 20 ilyen jellegű bejelentés érkezett a rendőrségre, főleg a Kijev–Csap főútvonalra, a Munkácsi és a Szolyvai járás alsóbbrendű útjaira panaszkodtak a legtöbben. Azért az sokatmondó, hogy tavaly mindössze két esetben fizetett a közútkezelő,

egy nagyszőlősi férfi 12 ezer – egy munkácsi nő 13 ezer hrivnyát kapott kárenyhítésképp.

A hét elején a Doszta (ami magyarra fordítva azt jelenti, hogy Elég) civil szervezet – amely a múlt év során több alkalommal is blokádokkal hívta fel a figyelmet az utak rossz állapotára – kezdeményezésére aktivisták és autósok demonstrációt tartottak a megyei közútkezelő vállalat ungvári székháza előtt. Előző héten bejelentés nélkül néhány aktivista ebben az ügyben már felkereste az illetékeseket, akkor a kátyúban szétvágott gumiabroncsokat és törött felniket is hoztak magukkal, hogy alátámasszák a kialakult helyzet súlyát.

Most is előkerültek gumiabroncsok, ám ezúttal nem sikerült bejutniuk az épületbe, ugyanis sorfalba rendeződve féltucat rendőr állta útjukat a bejáratnál.

A demonstrálók azért hirdették meg akciójukat, hogy válaszokat kapjanak a mindenkit foglalkoztató kérdésekre: ki a felelős az utak katasztrofális állapotáért, és mikor látnak hozzá azok kijavításához. Végül tíz perccel később Mihajlo Popovics, a megyei közútkezelő vállalat vezetője és Szabó József főmérnök jött ki a közel félszáz feldühödött tüntetőhöz. Az épület lépcsőjén Popovics a fent említett kérdésekre válaszolva azzal védekezett, hogy

Kárpátaljának évek óta nevetségesen alacsony összeget utalnak ki a központi költségvetésből útépítésre és -javításra, ezért ilyen rossz a helyzet a megyében e téren.

Vagyis az illetékes minisztériumra, a kormányra, egyenesen Volodimir Grojszman miniszterelnökre hárította át a felelősséget. Mindeközben megpróbálta fényezni magát, utalva arra, hogy több alsóbbrendű útszakaszt viszont helyrehoztak.

– Kárpátalján csak a felsőbbrendű utak – ami 900 kilométert jelent –rendbetételére több mint 4 milliárd hrivnyára lenne szükség, ugyanis egy négyzetméternyi útszakasz felújítása körülbelül 600 hrivnyába kerül. Ezzel szemben tavaly a megyei közútkezelő vállalatnak mindössze 420 millió hrivnyát utaltak ki a központi költségvetésből. Ebből mindössze 80 kilométernyi utat tudtunk megjavítani. Ha valamilyen csoda folytán megkapnánk a kért összeget, 4-5 éven belül teljesen megújulnának a régió útjai – fogalmazott Mihajlo Popovics.

Az egyórás szócsata után a felek végül állapodtak meg, hogy még a héten közös levélben fordulnak a Miniszteri Kabinethez, amelyben 250 millió hrivnya gyorssegélyt kérnek a legrosszabb állapotban lévő utak burkolatának javítására.

Amennyiben a kormány nem reagál erre, az aktivisták újabb tüntetéseket helyeztek ígérnek, ám akkor már blokáddal tiltakoznának.

A tarthatatlan állapotokkal kapcsolatban Hennagyij Moszkal, a megye kormányzója is kiadott egy közleményt. A megyei közigazgatási elnöke honlapján hétfőn közzétett nyilatkozatában közölte,

ahogy az időjárás engedi, az útkarbantartók elkezdik az úthibák kijavítását a Munkács–Rohatin országos jelentőségi autóúton,

hiszen a Csap–Kijev főút után ez a második legfontosabb közlekedési ütőere a megyének. Az elmúlt két évben bizonyos részeket – a Rahói, a Huszti és a Nagyszőlősi járásban – sikerült rendbe hozni egy kísérleti program keretében, a megyében befolyt vámilleték egy jelentős részét fordították erre a célra. Ám ebből a pénzből a Munkácsi, a Técsői és az Ilosvai járáson áthaladó szakaszra nem jutott. Állítása szerint egyeztetett a megyében működő útkarbantartó vállalatok vezetőivel és azt az ígéretet kapta, hogy szétosztják egymást közt és saját tartalékból fizetik az érintett szakasz kátyúzását, ugyanis Moszkal állítása szerint a kormány változatlanul ignorálja a nemzetközi és állami jelentőségű kárpátaljai utak javítási költségeinek finanszírozását. Ám a kormányzó kihangsúlyozta, ez nem oldja meg a problémát, ám addig, míg megérkezik a költségvetési támogatás a teljes körű felújításra, kicsit fellélegezhetnek az autósok.

Egyébként az Ukravtodor állami közútkezelő vállalat hétfő délután szintén kiadott egy közleményt, amelyben az áll, hogy kedden és szerdán felmérik a nemzetközi és az országos jelentőségű utak állapotát és február 8-tól ahol az időjárási körülmények engedik, elkezdik a balesetveszélyes kátyúk kijavítását.

A téli időszakban hidegaszfaltot alkalmaznak, amint kimelegszik az idő, áttérnek a melegre. Egyébként a közleményben kiemelték, csak ott jelentkezett probléma, ahol több évtizede nem volt komolyabb útjavítás.

Szabó Sándor

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó