Megoldásra váró problémák

Egy település életében, akárcsak egy családéban folyamatosan felmerülnek gondok, megoldásra váró problémák, melyek orvoslásra várnak. Falun pedig ki máshoz, mint a polgármesterhez fordulnak az emberek ügyes-bajos dolgaikkal. Mint minden településen, a beregszászi járási Gáton is adódnak gondok bőséggel. A minap Petruska István, a Beregszászi Járási Állami Közigazgatási elnöke és Sin József, a járási tanács elnöke látogattak a faluba, hogy meghallgassák az embereket, eszmecserét folytassanak velük. A részletekről Lokita Istvánt, Gát polgármesterét kérdeztük.

– Az utóbbi időben nagyon sok probléma hozódott fel, amit helyi szinten nem tudtunk megoldani, ezért örömmel vettük, hogy a járás vezetői fogadónapot tartottak községünkben. Farmerek, földművelők, vállalkozók, a polgárőrség tagjai és más érdeklődő vettek részt a találkozón. Három fontos téma merült fel, az egyik − a legfontosabb − a földek legalizálása. Az Egán Ede gazdaságfejlesztési programnak köszönhetően sok helyi gazda vásárolt nagyobb teljesítményű traktort, vetőgépet, tárcsázót stb., így jobb lehetőség nyílt a földek megmunkálására. A földművelésre alkalmas kültelkeinket elvették, a helyiek viszont legalizálni szeretnék a parcellákat. Többen az állami földügyi kataszterhez írtak kérvényt, ehhez csatolták a községháza levelét is, miszerint támogatjuk, hogy adják nekik bérbe vagy tulajdonba a földeket, mivel azokat így is ők művelik. Ehhez társul a Gát és Gut között elterülő 130 hektáros legelő kérdése is, ami nincs kihasználva, mivel nagyon kevés tehén van a faluban. A farmerek azt kérték a járás vezetőitől, legyenek segítségükre, hogy a legelő egy részét hasznosítják. Ez plusz jövedelem lenne a községnek. A járási vezetök megígérték, hogy a következő héten igyekeznek megoldani ezt a problémát a megyei illetékesekkel – fejtette ki a polgármester.

A másik hasonlóan fontos kérdés az iskola fűtésrendszerének az átalakítása. Mivel a gyermekintézményben szénnel fűtenek, a kémények nagy füstöt okádnak, ami miatt a szomszédok szót emeltek – jogosan. Akiknek régi fajta nyílászáróik vannak, azoknak pláne beszivárog a füst a házukba. E probléma megoldását is a járási vezetéstől várják. Ők azt ígérték, szakembereket küldenek,hogy vizsgálják meg a szellőzőrendszert, mi okozhatja, füstöt, amire eddig még nem volt példa. Végül, a polgárőrséggel kapcsolatos problémát is megvitatták. A múlt év elején több betörés, lopás történt Gáton és a környező falvakban is. Ezért a falu aktivistái és a községháza lépéseket tett a polgárőrség megalakítása érdekében. Ám az ügy a járási rendőrségnél megakadt. Az a gond, hogy a polgárőreink még nem rendelkeznek igazolványal. Ígéretet kaptunk arra, hogy felgyorsítják a folyamatot, és önkénes polgárőreink immár igazolvánnyal, jelvénnyel ellátva járőrözhetnek a faluban.

– Ön hisz az ígéretekben?

– Azt mondják, szegény ember, aki ígérni sem tud. Én örülök az ígéreteknek, pláne, ha azokat teljesítik is.

Hegedűs Csilla

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó