Az idősek is tudják, hogy kell járni

Első alkalommal rendezték meg a szépkorúak bálját, melynek a Nagydobronyi Népművészeti Tanoda adott otthont. A rendezvény a Pro Cultura Subcarpathica és a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola közös szervezésében valósult meg.

Az eseményt megtisztelte jelenlétével többek között Kuti László és Dr. Cseh Áron, Magyarország Ungvári Főkonzulátus, Gyebnár István, a beregszászi magyar külképviselet munkatársa, Dr. Orosz Ildikó, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rektora, Almási Berta Csilla és Módos Máté, a Magyar Állami Népi Együttes szólótáncosai, Tóth Miklós és neje, illetve Lőrincz Sándor, nagyecsedi hagyományőrzők.

– A dobronyi tánc, mint ahogy a népviselet is sajátos színfoltja Kárpátalja népi kultúrájának. Erre már a harmincas években is felfigyeltek. Kívánom, hogy e találkozó váljék hagyománnyá – emelte ki Dr. Orosz Ildikó.

– Mi, magyarok itt, Kárpátalján nehéz időszakot élünk át. Ezért fontos, hogy hagyományainkat megőrizve megmutassuk a világnak, hogy itt vagyunk és őrizzük azt, ami magyarrá tesz – fejtette ki Kuti László, konzul.

– A magyarországi Országos Békéscsabai Szólótáncverseny a legnagyobb ilyen jellegű rendezvény az anyaországban. Mi ezen a versenyen nagydobronyi táncokkal indultunk és előkelő helyezést értünk el. Már korábban is jártunk itt, igaz, akkor csak ismerkedés céljából kopogtattunk be az emberekhez – jegyezte meg Módos Máté.

A Kokas Banda már számtalanszor zenélt a községben: falunapokon, krumplifesztiválon, az óvodában. Most is szívesen fogadták a meghívást, hogy ők húzzák a talpalávalót az idősek szórakoztatására. Először a főiskola Cibere néptáncegyüttesének és a Magyar Állami Népi Együttes tagjainak közös előadására került sor, majd a táncosok a falu szépkorú tagjait kérték fel egy jó dobronyi csárdásra.

Tiszapéterfalván már két alkalommal szerveztek hasonló rendezvényt, a tapasztalatokról és motivációról Kokas Erzsébetet, a Kokas Banda szólistáját kérdeztük.

– Otthon, személyesen kerestük fel az időseket. Pozitív visszajelzéseket kaptunk, hiszen az ő körükben nagyon sokat számít a törődés. Nekünk szívügyünk, hogy minden korosztályt megmozgassunk a Kokas Bandával – magyarázza Kokas Erzsébet. A péterfalvai példa nyomán kerestük fel a főiskola rektorát, a javaslattal hogy hogyha Nagydobronyban is szerveznénk hasonló rendezvényt. A Pro Cultura Subcarpathica el is vállalta az előkészületeket, Módos Mátéék pedig a szakmai hátteret biztosították. Úgy látom, a dobronyiak körében is nagy az érdeklődés. Csodálatra méltó, hogy sok idős asszony népviseletben jelent meg. Ez Magyarországon is ritka.

A táncon és a népdalokon kívül dobronyi töltött káposzta, farsangi fánk, keltes tészta várta a jelenlévőket. A vacsora ideje alatt is ment a nótázás, a jókedv a biztosíték arra, hogy a szépkorúak bálja az Ungvári járásban is hagyománnyá válik.

Bara Tünde

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó