Gondolta volna? Közel százan akartak indulni az elnökválasztáson

Petro Porosenko elnök az utolsó pillanatig kivárva, csak vasárnap regisztráltatta magát jelöltként a március 31-i elnökválasztásra – közölte a sajtótitkára, Szvjatoszlav Ceholko.

A hivatalban lévő államfő a legvégére hagyta a szükséges iratok benyújtását, ugyanis vasárnap volt az utolsó nap, amikor a Központi Választási Bizottság (CVK) még fogadta a dokumentumokat a jelöltektől. A bizottság közlése szerint 89-en jelezték részvételi szándékukat, közülük 28-at regisztráltak be eddig hivatalosan, 22-t különböző hiányosságok miatt elutasítottak, a többiek esetében jelenleg is tart az elbírálás folyamata. Az utolsó nap, február 3-án, vasárnap 17-en adták be jelentkezésüket, köztük a második kadenciára vágyó regnáló államfő. Testvére, Vera Szavcsenko közreműködésével beadta kandidálását az előzetesben lévő Nagyija Szavcsenko botrányhős volt pilótanő is, de aligha lesz érvényes, mert elmulasztotta letétbe helyezni az induláshoz szükséges 2,5 millió hrivnyát. A CVK-nak legkésőbb február 9-én kell nyilvánosságra hoznia a jelöltek névsorát.

Mindeközben sorra jelennek meg az újabbnál újabb közvélemény-kutatások eredményei. Ahány, annyi féle. A legérdekesebb most éppen a Rejting nevű központé, az ő mérésük szerint első helyre tört elő Volodimir Zelenszkij showman, komikus színész, nagyon kis fölénnyel ugyan, de maga mögé utasította az eddig szilárdan vezető Julija Timosenko Batykivscsina-párti volt miniszterelnököt.
Az Unian által közreadott, január 16. és 24. között végzett felmérésben részt vevők

19 százaléka támogatja Zelenszkijt azok közül, akik már eldöntötték, hogy kire szavaznak, és részt is akarnak venni a március 31-i elnökválasztáson. Timosenkóra 18,2 százalékuk készül voksolni, Petro Porosenko jelenlegi államfőre 15,1, a volt Janukovics-párti Jurij Bojkóra pedig 10 százalékuk. Anatolij Hricenko egykori védelmi minisztert a megkérdezettek 8,5, Oleg Ljaskót, a Radikális Párt vezetőjét 7 százaléka támogatja.

Az már most biztosnak látszik, hogy idén egy jelölt sem tudja az első fordulóban megszerezni a szavazatok több mint ötven százalékát, ezért második forduló is lesz, amelyben a két legtöbb szavazatot szerző jelölt méri össze az erejét. Ha a második fordulóban Timosenko Porosenkóval kerülne szembe, a Rejting mostani felmérésének eredménye szerint 27 százalékkal Timosenko kerülne ki győztesen, míg a jelenlegi elnök csak 18 százalékot kapna. Bojkóval szemben 28 százalékkal győzne Timosenko, míg ellenfele úgyszintén a voksok 18 százalékát szerezné meg. Ha viszont Zelenszkij jutna be a második fordulóba, a showman 29 százalékos eredménnyel legyőzné Timosenkót, aki vele szemben csak 24 százalékos támogatottságot tudna megszerezni. Porosenkóval szemben Zelenszkij szintén nyerne 34 százalékkal a jelenlegi elnök 20 százalékos támogatottsága mellett, Bojkót pedig 33 százalékkal utasítaná maga mögé a humorista, míg ellenfele csak 18 százalékot kapna. Ha Porosenko és Bojko kerülne a második fordulóba, a jelenlegi elnök kis többséggel, 23 százalékkal 21 százalék ellenében nyerné a választást a szóban forgó közvélemény-kutatás szerint.

Közben a Kijevi Nemzetközi Szociológiai Intézet (Socis) és a Razumkov Központ által január 16. és 29. között 11 ezer megkérdezett részvételével közösen végzett felmérés eredményét is közzétették. Eszerint is első helyen áll a biztos szavazók körében Zelenszkij 23 százalékos támogatottsággal. A második helyen viszont Porosenko elnök 16,4 százalékkal, Timosenko pedig a harmadikon 15,7 százalékkal. Bojkót a megkérdezettek 9,3, Hricenkót 8,1, Ljaskót pedig 6,7 százaléka támogatja.

A kampány ugyan még csak most kezd beindulni, de a rengeteg közvélemény-kutatás valódi káoszt okoz a fejekben. Legutóbb lapunk is arról írt még, hogy Timosenko az első, Zelenszkij kevéssel Porosenko és Bojko előtt a második. Ugyanakkor megnéztük, miként reagálnak a fogadóirodák az elnöki versenyre. Nos, a bukmékereknél csak az a tuti, hogy biztosan lesz második forduló, ahová Timosenkót és Porosenkót várják, de esélyüket teljesen azonosnak ítélik: győzelmük egyaránt 1,75-ös szorzót ér pillanatnyilag.

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó