Ha tavasz, akkor árvízveszély?

Tavasszal évről évre visszatérő probléma az árvízveszély. Kárpátalja földrajzi fekvése révén ugyanis állandóan ki van téve az áradásoknak. Az idén a sok hó miatt különösen aggasztónak tűnik a helyzet. Van-e okunk az aggodalomra? – kérdezte a KISZó Oleg Kiszilt, a megyei vízgazdálkodási főosztály vezetőjét.

– Annyi árvízvédelmi programunk van már, hogy azokkal folyót lehet rekeszteni. Mégis félnünk kell az elemek támadásától?

– Programokból valóban van bőven, csak pénz nincs a kivitelezésükre. A kormány például 2001-ben meghirdette a hosszú távú árvízvédelmi programot, majd öt évre rá módosította azt. Az elképzelés szerint 2015-re a megye félezer települését, 200 000 hektár termőföldet és 2600 gazdasági létesítményt kellett biztonságba helyezni. Az egészből csak egy kis rész valósult meg. Az utóbbi négy évben a kormány csak szimbolikus összegeket fordít a kivitelezésre. Most már nemcsak az új védvonalak, szükségtározók építését kellene finanszírozni, hanem az időközben megrongálódott gátak felújítására is komoly összegeket kellene áldozni.

– Konkrétan mire gondol?

– Kárpátalján települések tucatjai forognak potenciális veszélyben. A legutóbbi áradásokban 86 helyen sérültek a védművek. A megrongálódott gátszakaszok rendbehozatala 165 milliót emésztene fel, ám a kormány egyetlen kopijkát sem különített el e célra.

– A hegyekben sok a hó. Állítólag még sincs árvízveszély. Ám ezt máskor is mondták…

– Egyelőre valóban nincs nagy baj. A hóréteg viszont jelentős, helyenként méteresnél is vastagabb, de szerencsére csak lassan olvad. Így most nem a folyóink miatt kell rettegni. Sokkal nagyobb veszélyt jelentenek a belvizek. Ezek miatt egyre több helyen kell beavatkozni.

– A belvizek elleni védekezésre is pénz kell…

– Igen, de nemcsak erről van szó. A patakmedrek, vízelvezető árkok, csatornák karbantartása, a hulladékok eltávolítása nem kerül milliókba. Az önkormányzatok önerőből, közmunka révén is megoldhatják a feladatot. És persze nem kellene szemétlerakónak használni a kanálisokat…

Balogh Csaba

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó