A gondot a belvíz okozza

A hirtelen jött melegedés hatására gyors olvadásnak indult a január folyamán lehullott jelentős hómennyiség. Kárpátalján az ilyesmi nem sok jóval kecsegtet, hisz a folyók vízszintje azonnal emelkedni kezd. Idén sincs ez másképp.

Hennagyij Moszkal igyekezett eloszlatni az aggodalmakat. A megyei állami közigazgatás elnöke úgy tájékoztatta a médiát, hogy a kárpátaljai folyók áradnak ugyan, de egyelőre nem léptek ki a medrükből. Sok helyen vastag jégpáncél borítja a vízfelszínt, és most elkezdett repedezni. Ennek következtében veszélyes torlaszok alakulhatnak ki.

Az Ungon a Perecsenyi és a Nagybereznai járásban több folyószakaszon összetorlódtak a jégtáblák és felduzzasztották a folyó vizét. Ám lakott helyek sehol nem kerültek veszélybe. A megyevezető szerint figyelemmel kísérik az olvadást, az illetékes szolgálatok felkészülten várják az esetleges árvizet.

A megyei katasztrófa-elhárítás tájékoztatója szerint folyóink vízszintje átlag egy-másfél métert emelkedett, tehát valóban nincs ok aggodalomra. Növekszik viszont a belvízveszély. Csapon, Técsőn és Aknaszlatinán is több lakásba betört a víz. A katasztrófa elhárítók szivattyúk bevetésével próbálják elhárítani a veszélyt, ám a helyzet fokozatosan romlik, áll a tájékoztatóban.

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó