Elnökválasztás: biztosan nem lesznek orosz megfigyelők

Az ukrán parlament megtiltotta, hogy orosz megfigyelők is részt vegyenek az elnökválasztáson. A beadványt, amely kimondja, hogy nem lehet választási megfigyelő Ukrajnában az ukrán parlament által agresszor, illetve megszálló államnak minősített Oroszország állampolgára, 232 képviselő támogatta. Válaszként a Kreml bejelentette: amit Kijev tesz, az szembe megy minden nemzetközi normával.

Irina Lucenko kormánypárti képviselő, a javaslat egyik szerzője kifejtette: az előterjesztést azért dolgozták ki, hogy ezzel is minimalizálják az ukrajnai választásokba történő orosz beavatkozás veszélyét. Emlékeztetett arra, hogy a Donec-medence Ukrajnába történő visszaintegrálásáról szóló, tavaly februárban életbe lépett törvény Oroszországot agresszor, megszálló államnak minősítette. Közölte, hogy

az ukrán külső hírszerzési szolgálat információi alapján Oroszország példa nélküli beavatkozásra készül az idei választásokon, titkosszolgálatainak e tevékenység finanszírozására mintegy 350 millió dollárt irányzott elő.

Az indoklás szerint az orosz megfigyelők jelenléte a választásokon alkalmas lehet arra, hogy rajtuk keresztül megkérdőjelezzék a választások eredményeit. A javaslatban megemlítik: az orosz külügyminisztérium már jelezte, hogy az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezeten (EBESZ) keresztül próbálja meg bejuttatni megfigyelőit Ukrajnába a március 31-i elnökválasztásra, mivel erre meghívást kapott a nemzetközi szervezettől. Az EBESZ választásokkal foglalkozó testülete, a Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatala (ODIHR) már Kijevbe érkezett megfigyelői missziójának egyik vezetője megerősítette, hogy két orosz állampolgár érkezne úgynevezett hosszú távú megfigyelőnek az elnökválasztásra. Válaszul a külügyminisztérium szóvivője ismételten leszögezte, hogy orosz állampolgárt a tárca nem fog regisztrálni megfigyelőként. Mint Pavlo Klimkin külügyminiszter nemrégiben rámutatott, Ukrajnában két szerv regisztrálhat megfigyelőket: a külügyminisztérium és a Központi Választási Bizottság.

Oroszország biztonsági megfontolásokból nem küld megfigyelőket az ukrán elnökválasztásra az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) választásokkal foglalkozó testülete, a Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatala (ODIHR) missziójában – közölte a kijevi Ráda döntését követően az orosz külügyminisztérium.

“A nemzetközi kötelezettségek rendkívül súlyos megsértésének tekintjük, hogy Ukrajna megtagadta az orosz megfigyelők akkreditációját a választási eljárások terén” – áll a kommünikében. Az orosz külügyi tárca szerint az a tény, hogy orosz szakértők nem vehetnek részt a nemzetközi megfigyelő missziókban, és hogy több millió ukrán állampolgárt megfosztanak attól a lehetőségtől, hogy Oroszország területén voksoljanak, kételyeket támasztanak a közelgő akaratnyilvánítás eredményének átláthatóságával és objektivitásával kapcsolatban.

Az orosz diplomáciai tárca, amely szerint az ukrán döntés súlyos kárt okozott az ODIHR imázsának, arra szólította fel Kijev nyugati pártfogóit, hogy bocsássanak ki elvi állásfoglalást az ukrán hatóságok eljárásával kapcsolatban, és követeljék meg tőlük a nemzetközi jog normáihoz való visszatérést.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak nyilatkozva úgy vélekedett, hogy az orosz szakértők ukrán kizárása csökkenti a voksolás legitimitását.

Peszkov szerint mindazonáltal Moszkva nem fogja elutasítani a választások eredményének elismerését, ha az ODIHR-hoz tartozó megfigyelőit nem engedik be Ukrajnába. Rámutatott, hogy az ukrán hatalmi szerveknek az orosz megfigyelőkkel szemben tanúsított magatartása negatív reagálást váltott ki az EBESZ részéről. A szóvivő szerint megengedhetetlen a megfigyelők munkájának bármilyen korlátozása.

2018. december 31-én, a kampány első napján az ukrán választási bizottság azt közölte, hogy felszámolja mind az öt eddigi oroszországi választóhelyiséget, Moszkvában, Szentpéterváron, Rosztovban, Jekatyerinburgban és Novoszibirszkben. Az Oroszország területén tartózkodó ukrán állampolgárok ezek helyett Grúziában, Kazahsztánban és Finnországban adhatják le voksaikat.

Forrás:

KISZó/MTI

Post Author: KISZó