Tbc: hogyan különböztessük meg a megfázástól?

Ukrajna sajnos azon 18 ország sorába tartozik, melyekben a leggyorsabb a tüdőbaj terjedésének üteme. Félmillió pácienst tartanak nyilván ezzel a diagnózissal. Húsz éve beszélünk tbc-járványról az országban. A kór jó ideje nem csupán egészségügyi, hanem szociális-gazdasági probléma is, amit mi sem bizonyít jobban, mint az, hogy az érintettek 80,1 százaléka a leginkább rászoruló szociális rétegekből kerül ki. A rossz életkörülmények, a tömeges munkanélküliség, a migrációs folyamatok fokozódása, a szociális-védelmi, valamint az egészségügyi rendszer hiányosságai, egyes rétegek alacsony műveltsége és felvilágosultsága mind-mind kedveznek a fertőzés terjedésének, ahogyan az is, hogy a törvény nem engedi meg a kényszerkezelést.

A szakemberek azt tapasztalják, hogy az emberek könnyen összetévesztik a tüneteit a nátha vagy a vitaminhiány szimptómáival, s emiatt nem sietnek orvoshoz. Mikor kell gyanakodnunk? – kérdeztük Szarvas Józseftől, a megyei tüdőgondozó főorvos-helyettesétől.

– Ugyan országos viszonylatban megyénkben van még mindig a legkevesebb fertőzött, a betegség gyógyszereknek ellenálló formái, s egyre agresszívebb terjedése aggodalomra adnak okot – állítja a szakember. Sokan nem tudják felismerni a gümőkór tüneteit, holott a hosszan tartó köhögés, a láz, az állandó fáradtságérzés mind-mind erre utalnak.

Hogy ne történjen végzetes hiba, amennyiben valaki észleli magán az alábbi tüneteket, azonnal keresse fel az orvost és végeztessen röntgenvizsgálatot,

mert nagy valószínűség szerint tbc-gyanús, figyelmeztet a szakember.

Láz

Amikor valaki heveny felső légúti megbetegedésben szenved, a hőemelkedés hirtelen jelenik meg, s akár 39-40 fokos is lehet. Az ember töröttnek érzi magát, egész teste elgyengül, fáj a feje, izzad, aluszékony és kerüli a fényt.
Tbc esetében alacsony láz a jellemző, 37-37,5 fok körüli, legfeljebb 38 °C.

Súlyvesztés

Vírusos felső-légúti betegségnél étvágytalanság jelentkezik, de a páciens nem kezd el fogyni. Egy hét alatt legfeljebb egy kilót veszít.

Tbc-fertőzésnél hirtelen, akár heti 4-5 kilót is fogyhat a beteg, de a kór súlyosságától függően többet is.

Köhögés

Hűléses panaszoknál eleinte száraz köhögés a jellemző, majd később felszakadozó, hurutos lesz. Egy-két hét alatt elmúlik a betegség egyéb tüneteivel együtt, amennyiben helyesen kezelik.

Tbc esetén folyamatos a köhögés a láztól függetlenül.

Eleinte száraz lehet, de később felszakadozik. Többnyire a reggeli órákban kínlasztja a beteget, a köpet színe zöldes-sárgás árnyalatú, ami arra utal, hogy a tüdő komoly bajban van.

Más tünetek

A hűléses panaszokat orrfolyás, a szem kivörösödése, tüsszögés, torokfájás kíséri. De a tbc-től eltérően a páciens rövid időn belül felépül, kezelés nélkül is, akár egy héten belül meggyógyulhat.

A gümőkóros beteg rendkívül fáradékony.

Immunitás

A tbc elsősorban a legyengült immunrendszerű embereket támadja meg. Akinek legyengült a szervezete, az többnyire sápadt, munkaképtelen, nem csillog a szeme, aluszékony, kék foltos a szeme alatt. Problémássá, szárazzá válik a bőre, töredeznek a hajszálai és a körmei, ami vitaminhiányra utal. Ha valaki e tüneteket észleli, azonnal forduljon orvoshoz!

Magyar Tímea

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó