Új rekord: 44-en indulhatnak az elnökválasztáson

Minden idők legtöbb indulóját, 44 jelöltet regisztrált a március 31-i elnökválasztásra a Központi Választási Bizottság (CVK).

A testület azután tett erről jelentést, miután hivatalosan is lezárta a jelöltek regisztrálását. Összesen 94-en nyújtották be a kérelmüket, míg az előző elnökválasztáskor, 2014-ben csak 53-an kérték regisztrálásukat elnökjelöltként. Idén ötven pályázó jelölti regisztrálását utasították el. Tetyana Szlipacsuk, a CVK elnöke sajtótájékoztatóján elmondta, hogy zömében – 47 esetben – a letétbe helyezendő 2,5 millió hrivnya hiánya miatt utasította el a testület a jelölt regisztrálását. Elmondta még, hogy a regisztrált 44 jelölt közül 43 vagyonnyilatkozatában talált valamilyen pótolandó hiányosságot a korrupció elleni küzdelemben illetékes állami ügynökség.

Megjegyezte, hogy egy másik rekordot is felállítottak idén: már most 138 civil szervezetet regisztrált a bizottság hivatalos választási megfigyelőként az elnökválasztásokra, míg 2014-ben ezeknek a szervezeteknek a száma mindösszesen tíz volt.

A 44 hivatalos elnökjelölt közül 40 férfi és 4 nő, átlagéletkoruk 50 év. Tizenhatan közülük jelenleg parlamenti képviselők. Húsz jelölt indul függetlenként és 24 valamely párt jelöltjeként.

Egyébként Petro Porosenko ukrán elnök is független jelöltként indul úja az államfői posztért.

A legfrissebb, a héten publikált négy közvélemény-kutató intézet felmérésének eredménye szerint jelenleg a népszerűségi lista első helyén Volodimir Zelenszkij humorista, színész áll, akire a biztos választók 21,9 százaléka készül szavazni. Második Julija Timosenko, a Batykivscsina elnöke 19,2 százalékkal, harmadik Porosenko hivatalban lévő elnök 14,8, negyedik Jurij Bojko volt Janukovics-párti politikus 10,4, ötödik Anatolij Hricenko volt védelmi miniszter 8,4 és hatodik Oleg Ljasko, a Radikális Párt vezetője 6,5 százalékkal.

Forrás:

MTI/KISZó

Post Author: KISZó