Nincs szökésbiztos börtön

A börtönök világa mindenütt hasonlóan komor, legyen bármennyire korszerű. Egyetlen be- és kijáratuk van. Magas falak, rengeteg szögesdrót, rácsok erdeje veszi körül. Fegyveres őrök, acsarkodó vérebek, őrtornyokból figyelő árgus szemek, újabban pedig biztonsági kamerák százai ügyelnek arra, nehogy kereket oldjanak a rabok. Ám akármilyen biztonsági rendszer legyen, mindig akad, aki megkísérli kijátszani azt. Regények, mozifilmek, krimi- sorozatok szólnak az ilyen kalandos próbálkozásokról.

Az ukrajnai börtönökben raboskodók között is bőven akadnak olyanok, akik nem akarják letölteni a kiszabott büntetésüket, és bármi áron megkísérlik a lehetetlennek tartott szökést.

Az ország 148 börtönében és vizsgálati fogdájában, valamint a javító-nevelő munkatáborokban mintegy 55 ezer fogvatartott „vendégeskedik”.

Az említett börtönökön, fegyházakon kívül több tucat olyan intézmény van, amelyekben a kisebb vétségekért elítélt személyek raboskodnak. Az ítéletvégrehajtó hatóság tájékoztatója szerint évente átlag 80 rab próbálkozik szökéssel. Ám a sikerrel járók nem sokáig élvezik a nehezen megszerzett szabadságot. Akik visszakerülnek a rácsok mögé, általában nem adják fel: újra és újra belevágnak.

A 25 éves Olekszandr Hleb már tapasztalt szökevénynek számít. Többször ült börtönben, és néhányszor a szabadulást is megkísérelte.

Személyi aktáján egy vastag vörös vonal jelzi, hogy fokozott odafigyelést igényel, mert hajlamos a szökésre.

A fiatalember először 2013-ban került rács mögé. Akkor motorkerékpár ellopásáért öt évet kapott. A Mikolejiv megyében lévő 83. számú kolóniába került. Jó magaviseletének köszönhetően korábban akarták szabadlábra helyezni. Ezért két év letöltése után áthelyezték egy kevésbé szigorúan őrzött, rehabilitációval foglalkozó intézménybe. Mindössze hat hónapot kellett volna kibírnia, de ő nem akart ennyi sokat várni. 2015 áprilisában kereket oldott. Ám nem jutott messzire. A közeli városban épp buszra akart szállni, amikor körülvették a fogdmegek, akik alaposan ellátták a baját. A kemény fizikai fenyítésnél is fájóbb volt viszont, hogy az eredeti öt év börtönt megtoldották még egy esztendővel, és áthelyezték szigorúbban őrzött fegyintézetbe. Onnan is megkísérelte az idő előtti szabadulást, de nem járt sikerrel.

Az ország egyik legszökésbiztosabb vizsgálati fogházának és börtönének tartják az ungvári 9. számú büntetés-végrehajtási intézményt.

Vaszil Antalovszkij igazgató tájékoztatása szerint itt utoljára a múlt század nyolcvanas éveinek derekán volt szökési kísérlet. A fogvatartott kijátszotta az őrök figyelmét és egy oldalajtón át az alagsori helyiségeken végighaladva kijutott a megyeháza előtti térre. Az üldözői a mai bolhapiac és villanymotorgyár térségében fogták el. Azóta még kísérletet sem tettek az intézmény törvénytelen elhagyására.

Vannak azonban, akiknek sikerült a szökés. Például 2014-ben a 29. számú fegyintézetből meglépett két rabot máig nem találták meg. Ebben a fogházban főleg közlekedési tragédiák előidézése miatt elítélt rabok vannak, akik viszonylag szabadon járnak-kelnek a körletben. A fegyőrök kétóránként ellenőrzik a társaságot.

Mihajlo Polevov, akit kilenc év szabadságvesztésre ítéltek, mert halálra gázolt több embert, a 2014-es zűrzavart kihasználva oldott kereket.

Olekszandr Raszkin nevű rabtársával hagyta el az őrzött területet. A kolónia előtt egy gépkocsi várt rájuk, amellyel elmenekülhettek. Különös az egészben, hogy a szökevényeknek személyi igazolványuk, sőt útlevelük is volt. Máig tisztázatlan, miként juthattak az iratokhoz. Tény, hogy Polevov a Krímre távozott. Egyik cimborája a gyengélkedőből pattant meg. Ő Boriszpilba utazott, ahol a hivatalos verzió szerint elveszített útlevelével felszállt egy Moszkvába induló repülőgépre.

Ugyanebből a börtönből 2017-ben is megszökött egy fogoly. Dmitro Nercsenko korábban az SZBU tisztje volt. Súlyos bűncselekményekért – rablógyilkosság, emberrablás – ítélték el. Múltja és kapcsolatai révén azonban nem fegyházba, hanem a kisebb vétségekért bezártak közé helyezték. Ott is különleges bánásmódban részesült.

Kiváltságosként engedélyt kapott, hogy egy közeli farmon dolgozzon, ahol gyakorlatilag nem voltak őrei. 2017. május 19-én reggel elment a munkahelyére, és többé senki nem látta. A börtönigazgató a helyi rendőrség nyomozóival eredt a nyomába. Ám csak annyira jutottak, hogy Nercsenko a közeli főúton autóba szállt. Az már csak feltételezés, hogy egykori kollégái segítségével ő is az Oroszország által ideiglenesen elcsatolt Krímen lelt menedékre.

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó