Rák: kiszolgáltatottak vagyunk?

A rák világviszonylatban a második vezető halálok. Évente 14 millió embernél diagnosztizálják, csaknem 9,6 millióan halnak meg következtében. A mai tendenciák mellett 2030-ra már évi 16 millió rákos esettel és 13 millió halállal lehet számolni. Mennyire vagyunk kiszolgáltatottak, s megyénk vajon milyen mértékben érintett? – kérdezte a KISZó Olekszandr Csemetet, a megyei onkológiai gondozó főorvosát.

Mi állhat a betegség egyre agresszívebb terjedési ütemének hátterében?

– A rák kifejlődésének több oka is van: fizikai (kancerogén ultraibolya stb. sugárzás), kémiai (azbeszt, dohányfüst, az élelmiszerekben található aflatoxin stb.) és biológiai (olyan fertőzések, melyeket vírusok, baktériumok, paraziták stb. okoznak).

Összefoglalva, gyakorlatilag a környezeti ártalmak, az egészségtelen életmód következtében burjánzik a betegség.

Ukrajna keleti régióiban magasabb a betegszám, mivel ott találhatók a nagy iparvállalatok, melyek szennyezik a levegőt. Hogy érzékeltessem a különbséget: míg Ivano-Frankivszk, Voliny megyében vagy Kárpátalján 100 ezer emberből 250 betegszik meg, addig keleten 420-450.

– Megyénkben hány ember él ezzel a diagnózissal?

– A nyilvántartásunkban jelenleg 22 368 személy szerepel. (2017-ben számuk 21 549 volt).

Leggyorsabb mértékben a bőr, a mell és a méh rosszindulatú elváltozásai terjednek.

Tavaly 3227 új megbetegedést észleltünk, ezzel tavaly százezerre 256,9 eset jutott, míg tavalyelőtt 248,8. Mint már említettem, Kárpátalján a többi régióhoz képest alacsony a betegszám. Ez igaz a halálozásokra is: az országos átlaggal szemben – 100 ezerből 173,5 – megyénkben 132,8 páciens számára bizonyul végzetesnek a kór.

– Melyek a leggyakoribb daganatfajták?

– A férfiak körében a tüdő – 15,8 %, a bőr – 9,4 %, a prosztata – 7,6 %, a gyomor – 6,5 %, a vastagbél – 6,4 %, a végbél – 5,9 %, a húgyhólyag – 4,1 %, a vese – 3,9 % és a szájüregi elváltozások – 3,7 % vezetik a sort. A nőknél a mellrák – 19,2 %, a bőr – 11,6 %, a méh – 9,4 %, a méhszáj – 8,4 %, a vastagbél – 5,6 %, a petefészek – 5,2 %, a végbél 4,8 %, a gyomor – 4,2 %, a limfómák – 3,4 % és a vese – 3,3 % daganatait észleljük.

Az esetek 20,7 %-át profilaktikai vizsgálat során fedezték fel.

A legnagyobb gondot az jelenti, hogy a betegek többsége túl későn fordul orvoshoz. A páciensek 41,8 százaléka a kór első és második, 23 százaléka a negyedik stádiumával kerül orvoshoz. A legmegdöbbentőbb, hogy a betegség szemmel látható formáival, melyeket elsősorban a szájüregben észlelünk, 1051-en kerültek orvoshoz, méghozzá a 3-4. stádiumban, amikor már rendkívül költséges a kezelés és alacsony a túlélési arány.

– Az onkológusok folyamatosan hangsúlyozzák, hogy mindenki személyesen teheti a legtöbbet saját egészségéért. Mi lenne a legfontosabb?

– Nem győzzük ismételni, azért, hogy holnap ne mi legyünk a következők, akinél a súlyos diagnózist megállapítják, már ma tennünk kell. Azaz próbáljunk meg egészséges életmódot folytatni,

évente kétszer menjünk el szűrésre, tartsunk önvizsgálatot,

hisz testünk változásait mi észleljük leghamarabb. Az idejében felismert betegség ugyanis jó eséllyel gyógyítható.

Magyar Tímea

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó