Több tízezren vannak már a Mirotvorec „halállistáján”

Már több tízezer, ukránellenesnek bélyegzett ember adatai szerepelnek a Mirotvorec listázó honlapon – mondta Fedinec Csilla, a Magyar Tudományos Akadémia Társadalomtudományi Kutatóközpontjának tudományos főmunkatársa a közmédia egyik műsorában.

A honlapon külföldi – köztük magyar – politikusok, újságírók, kárpátaljai tisztviselők adatai szerepelnek. Sőt, Szijjártó Péter magyar külügyminiszter neve is felkerült a „halállistájukra”. A honlap elindulása visszavezethető a 2013–’14-ben kezdődött ukrán politikai fordulathoz, az Euromajdanhoz. Az utóbbi szervezetbe tartozók segítették az utcán tiltakozókat élelmiszerrel, meleg takarókkal, így szerepük és megítélésük rendkívül pozitív volt. Amikor Oroszország nyíltan beavatkozott az ukrajnai eseményekbe, a szervezet tagjaitól indult a kezdeményezés, hogy készítsenek egy listázó honlapot, amelyen azok szerepelnek, akiket Ukrajna ellenségeinek tartanak. Az ötlet erősen köthető az ukrán belügyminisztériumhoz, a titkosszolgálat pedig felhasználja az adatokat – mondta Fedinec Csilla.

Nemzetközi nyomásra egyszer már majdnem bezárták a honlapot, de maga Porosenko elnök lépett közbe, így az ma is üzemel. Az ukrán fél rendre a sajtószabadsággal takarózik, amikor az uszító, gyűlölködő portál működése szóba kerül.

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó