Palacsintafesztivál tizedszer

Az idén immár tizedik alkalommal rendezték meg a télűző és tavaszköszöntő Palacsintafesztivált Ungváron a Bozdos parkban. A háromnapos rendezvény igazi családi kikapcsolódást, maradandó élményt nyújtott kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

A pozitívumok között mindenképp kiemelendő, hogy a szervezők az ungvári önkormányzattal közösen buszjáratot indítottak a fesztivál helyszínére, megkönnyítve ezzel a kijutást, valamint városnéző kisvonat is ingázott a belvárosi Színház tér és a Bozdos park között.

Ahogy a fesztivál nevéből következtetni lehet, a három nap során a kerek ínyencség kapta a főszerepet.

Az esemény névadója, többféle töltelékkel és számtalan formában készült.

Volt hagyományos göngyölt, hajtogatott, rakott és batyus palacsinta. Közülük az örök kedvenc – a lekváros, a csokoládés, a túrós, a mézes fogyott a legjobban, de húsimádókra gondolva húsos töltelékkel is lehetett kérni. Kárpátalján nincs fesztivál saslik és bográcsgulyás nélkül. Ez most sem volt másképp, a lacikonyhák hozták a szokásos repertoárt. Rengeteg kézműves és kisüzemi pálinka, bor, méz és sajt volt kapható.

A gasztronómiai kalandozások mellett, szórakoztató programokból sem volt hiány. A vállalkozó kedvűek ügyességi vetélkedőkön mérettették meg magukat.

Az esemény emblematikus versenye, az oszlopmászás az idén sem maradt el.

Próbálkozóból nem volt hiány, ám csak kevesen tudták megmászni az öt méter magas rudat. Aki megbirkózott a lehetetlennek tűnő feladattal, és lehozott egy az oszlop tetejéhez erősített csizmát, az ajándékkal gazdagodott. A színpadon zenekarok szórakoztatták a vendégsereget. A napos, kora tavaszias idő sokakat a szabadba csalt. Soha nem látott érdeklődés mellett rendezték meg az eseményt, a környéken lehetetlen volt szabad parkolóhelyet találni.

A gasztrogurukból álló zsűri idén is odaítélte a legízletesebb és leglátványosabb kerek édességért járó arany palacsintasütő díjat.

Idén Borisz Csernyavszkij japán sushira hasonlító kreálmánya nyerte el a zsűri tetszését.

A tintahal tintájával megfestett palacsintába krémsajt és lazacfilé került, a roládot avokádókrémen tálalta, fűszeres garnélafarok és sárgarépapüréből készült ropogós tette igazán exkluzívvá a tányért.

A téltemető, tavaszköszöntő rendezvényt tűzshow zárta, a szervezők záróakkordként elégették a telet szimbolizáló szalmabábut.

Szabó Sándor

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó