Porosenko a leggazdagabb elnökjelölt

Petro Porosenko jelenlegi államfő a leggazdagabb a márciusi elnökválasztáson induló jelöltek között, legalábbis a benyújtott vagyonnyilatkozatok alapján.

Mivel a választási kampány hivatalosan 2018. december 31-én kezdődött, így a jelölteknek a 2017. évi vagyonukról kellett nyilatkozniuk. A 44 regisztrált jelölt közül a Cseszno nevű társadalmi szervezet csak a felmérések szerinti tíz legesélyesebb jelölt vagyonnyilatkozatát vizsgálta meg.

Eszerint 2017-ben Porosenko volt toronymagasan a legtehetősebb, összesen mintegy 839 millió hrivnya pénzeszközzel és bevétellel rendelkezett.

Második helyen Olekszandr Vilkul, a volt Janukovics-párti képviselők által alapított Ellenzéki Blokk jelöltje áll jóval lemaradva tőle mintegy 150 millió hrivnyás bevallott vagyonnal. A legszegényebbek pedig Anatolij Hricenko volt védelmi miniszter, a Társadalmi Pozíció mozgalom vezére és Andrij Szadovij lembergi polgármester, a Szamopomics nevű ellenzéki parlamenti párt vezetője.

Érdekességként kiemelte a szervezet, hogy a jelöltek jelentős összegeket tartanak készpénzben. Jevhen Murajev szintén volt Janukovics-párti honatya például nyilatkozata szerint mintegy 99 millió hrivnyát tart készpénzben. Porosenko a megtakarítását saját pénzintézetében, a Nemzetközi Befektetési Bankban tartja. A tiszta bevételek tekintetében első helyen Oleg Ljasko, a jobboldali, nacionalista Radikális Párt vezetője áll, főként azért, mert ingatlaneladást deklarált nyilatkozatában 15 millió hrivnya értékben. Julija Timosenko kicsivel több, mint félmillió hrivnyát tüntetett fel. Bevallása szerint sem ingatlanja, sem kocsija nincs. Férje vagyonosabb, ő tavalyelőtt 3,4 milliót keresett, ingatlanjai, gépjárművei és üzleti érdekeltségei is vannak.

A tíz elnökjelölt együttesen 138 vállalatot nevezett meg, amelyekben ők a végső kedvezményezettek. A legtöbb cége Porosenkónak van (102), a második legtöbb Volodimir Zelenszkij humorista showman-nek, neki viszont “csak” 12. A tíz jelölt közül csak nekik kettejüknek van külföldön is vállalatuk. Zelenszkijnek van cége bejegyezve Cipruson, a Brit Virgin-szigeteken, Olaszországban és Belize-ben. Porosenkónak pedig Ukrajnán kívül van vállalata Kazahsztánban, Cipruson, Gibraltárban, Grúziában, Lengyelországban, a Brit Virgin-szigeteken, Litvániában, Oroszországban, Fehéroroszországban, Litvániában, Hollandiában, Spanyolországban, Kínában és még Magyarországon is.

Forrás:

MTI/KISZó

Post Author: KISZó