Álláskereső és munkaadó: miért nem talál egymásra?

Nem titok, hogy Kárpátalja krónikus munkaerőhiánnyal küzd. A távozott jó szakemberek miatt mára gyakorlatilag az a helyzet állt elő, hogy a vállalatok tizennégy ezer hrivnyás bérek mellett sem találnak munkavállalót, de hiány van nővérekből, tanárokból, sofőrökből stb., hogy csak néhány szakmát említsünk. Az ország gazdasági helyzetének javítása nyilván nem a foglalkoztatási központ feladata, de milyen módszereket próbál bevetni a krónikussá vált munkaerőhiány csökkentésére, s egyáltalán képes-e rá, kérdezte a KISZó Jurij Fuscsicsot, a megyei foglalkoztatási központ igazgatóját.

– Hány embernek tudott segíteni az elhelyezkedésben tavaly a központ?

– 2018 folyamán 17,6 százalékkal több állást tudtunk kínálni a munkanélküliek számára, mint egy évvel korábban. Összesen 20 600 személy elhelyezkedésében jártunk közre, amit sikerként könyvelünk el, még ha ez csak 0,7 százalékkal több a 2017-es mutatóknál.

– A kimutatások többnyire azt jelzik, jutna elegendő munkahely mindenkinek, az alacsony bérezésen túl, miért nem tudnak embereket toborozni a munkaadók?

– A gond az, hogy hatalmas eltérés mutatkozik a kereset és a kínálat között: iskolásaink 75 százaléka felsőfokú végzettséget szerez, csupán 25 százalékuk tanul ki valamilyen kétkezi szakmát. A cégek kétharmada ellenben pont szakmunkásokat keres.

Ennek ellensúlyozására tavaly 2400 munkanélkülit küldtünk el szakképzésre.

Jelenleg hivatalosan 10,1 százalékos a munkanélküliség szintje Kárpátalján, az ukrajnai átlag 9 százalék.

– Jelenleg hányan vadásznak az önök közreműködésével kedvező beosztásra?

– Január folyamán 1566-an fordultak központunkhoz segítségért. Ezzel szemben 2855 állást tudtunk felkínálni. 85 százalékban ismét csak szakmunkásokra van igény, a felsőfokú végzettség csupán az ajánlatok 15,5 százalékában elvárás.

– Mivel próbálkoznak annak érdekében, hogy a munkavállalók és a munkaadók egymásra találjanak?

– Egyfelől internetes honlapunkon ráerősítettünk a szakmai orientációjú munkára mind az iskolások, a diákok, mind a munkát keresők körében. Tavaly november óta működik két új szolgáltatásunk: Szakmai orientáció és karrierépítés elnevezésű alkalmazásunkat 1500-an keresték fel,

Az én szakmám elnevezésű konzultációs alkalmazásunkat pedig jelenleg is 1200 felhasználó látogatja.

Kiemelt feladatunk a fiatalok meggyőzése arról, hogy a muszájdiploma helyett válasszák a számukra szimpatikus szakmákat, melyek garantált munkahelyet biztosítanak. Tavaly például 77 700 iskolás számára tartottunk ilyen jellegű felvilágosítást. Újításként ez évtől két új szakember is – a munkavállalók számára karriertanácsadó, a munkaadók számára konzultáns – segítséget nyújt abban, hogy az állást keresők és nyújtók könnyebben egymásra találjanak.

Magyar Tímea

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó