A házasság érték

Randevú egy életen át címmel rendezte meg a beregszászi református gyülekezet a házasság hetét. Keddtől vasárnapig az esti órákban, előadásokon, filmvetítésen vehettek részt a házaspárok. Vasárnap a templomban került sor a hétzáró ünnepi istentiszteletre.

– Európában a múlt héten ünnepelték a házasság hetét. Mi, kárpátaljai reformátusok néhány évvel ezelőtt csatlakoztunk ehhez. Hála Istennek kezdeményezés népszerű, a múlt esztendőben sok házaspár kapcsolódott be, idén is nagyon sokan részt vettek a programokon – mondta lapunknak Taracközi Ferenc, a gyülekezet vezető lelkésze. – Nagy szükségünk van a megerősítésre, hiszen a napi gondok megpróbáltatások elé állítják a házastársakat is. Kedden Kacsó Géza lelkész Mi van a hátizsákodban, avagy mit hoztál magaddal a családodból címmel tartott előadást.

Nemcsak fiatal házasokra jellemző, hogy mindkét fél hoz magával „dolgokat” a házasságba, hanem az idősebbeknél szintúgy évek múltán is akadnak meglepetések.

A lelkész arra próbált rámutatni, hogyan kezeljük ezeket a problémákat. A hét folyamán egy nagyon jó filmet nézhettünk meg együtt, egy igaz történetet, ahol a feleség végig kitartott a beteg férje mellett. Pénteken Szanyi György lelkész volt közöttünk, aki azt az ironikus kérdést tette fel, hogy vajon múlnia kell-e a szerelemnek az évek alatt. A téma valóban érdekes volt, jó beszélgetéssel zárult az est. Szombaton pedig még érdekfeszítőbb téma várta a házaspárokat − Mike Pál magyarkéci lelkész Randevú egy életen át címmel tartott előadást, együttgondolkodásra hívta az ott lévőket.

– Miért tartja fontosnak a programot?

– Azt látom hogy a házaspárok, nagy nyomás alatt vannak. A jelenlegi nyílt társadalomban, ideológiák ütköznek, s ez mindenkire hatással van. Fel sem tűnik, hogy a fiataljainknál nagyon sokszor nem az a kérdés, hogy megnősüljek-e, vagy férjhez menjek-e, hanem próbaként csak úgy együtt élnek. Ilyen kézzelfogható következménye van a nyílt társadalomnak, ezért

fontos, hogy időnként megálljunk, és visszatérjünk az igazi értékekhez. Ezért kell, hogy legyenek ezek a hetek, mert ilyenkor koncentráltan tudunk e kérdésekkel foglalkozni.

Hegedűs Csilla

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó