Kitombolta-e magát a síszezon?

Kárpátalja hegyvidékein már tavaly október közepén leesett az első hó, ám sem a vastagsága, sem a minősége miatt nem volt alkalmas síelésre. A magasabban fekvő vidékeken december elején köszöntött be az igazi tél, így részben a lehullott hónak és a hóágyúk rásegítésének köszönhetően a hónap közepére elindították az első felvonókat. Az alacsonyabban lévő sítelepeken hóhiánnyal küszködtek, itt a sípályák január elején nyitottak meg. Vajon így, a szezon vége felé elégedettek lehetnek a sípályák üzemeltetői és a szállodák tulajdonosai? – kérdezte a KISZó Olekszandr Koval idegenforgalmi szakembert.

– Két-három hét, jó esetben egy hónap maradt a 2018/2019-es síszezonból. Elégedettek a látogatók számával?

– Az idén tetemes mennyiségű hó hullott és még mindig sok hó van a pályákon, ami ugyebár elengedhetetlen a jó téli idényhez. Becsléseim szerint több mint 50 ezren látogattak vidékünkre síelés céljából. Érdekesség, hogy az ungvári és munkácsi vasútállomásról transzfer járatokat indítottak a sítelepekhez. Ugyanakkor nem nőtt a vendégéjszakák száma, egyes szállodák, az ünnepi, szilveszteri és karácsonyi időszakban sem voltak tele. A korábbi évekhez hasonlóan az eljutás jelenti a legnagyobb problémát, az utak állapota sokakat elriaszt, a kevés a közvetlen vonatjárat a nagy ukrajnai városokkal.

– Honnan érkezik a legtöbb turista?

– A szomszédos Lemberg megyéből jön a legtöbb vendég, hétvégenként több ezren érkeznek. Vannak köztük olyan belső ukrajnaiak is, akik a hágó túloldalán szállnak meg és alkalmanként átruccannak síelni vagy felkeresik termálvizeinket, fesztiváljainkat. Érkeznek Kijevből, Dnyipróból, Zaporizzsjából, Odesszából, Harkivból azokból a régiókból, ahonnan van közvetlen vonatjárat. Ugyanis a turisták jelentős része változatlanul vonattal vagy csoportos utak keretében busszal jön Kárpátaljára. A külföldi vendégek száma továbbra is elenyésző, ami azzal is magyarázható, hogy a szolgáltatások minősége még mindig elmarad a nyugatitól.

– Melyek a legnépszerűbb kárpátaljai sítelepek?

– A síközpont népszerűségét a pályák száma, minősége, a szolgáltatások kvalitása és a reklám befolyásolja, utóbbi első sorban az online felületeken. Minden egyes síelőért meg kell küzdeni, ugyanis a hágó másik oldalán is több síközpont üzemel, valamivel el kell érni, hogy a turista átjöjjön a hágón, az utak rossz állapota pont ellenünk dolgozik. A legnépszerűbb a Drahobrat, a Kraszija, a fülöpfalvai (Pilipec) és a padóci (Podobovec) sítelep. Ide elsősorban azok jönnek, akik a téli sportokban keresik az adrenalint. A jelentős fejlesztéseknek köszönhetően a mostani szezonban nagy népszerűségnek örvendett a polenai bázis.

– Az elmúlt években mennyit fejlődött a sípályák felszereltsége, szolgáltatásaik, a környező szállodák és a vendéglátó-egységek minősége?

– A síturizmus dinamikusan fejlődő ágazat a turisztikai iparágon belül. Az egyik fő iránya a felvonók cseréje és fejlesztése volt. Több helyen szerelkeztek fel hóágyúval. Amin viszont még dolgozni kell, az a pályák biztonságossá tétele. Ezen a téren még vannak elmaradások.

– Az időjárás kegyes volt a síelőkhez, az árak vajon mennyire?

– Egy embernek átlagosan 500 hrivnyába került egy síeléssel eltöltött nap, ebbe beletartozik a síbérlet ára és az étkezés, (utóbbinál jelentős felárral kell számolni). Jelentős árkülönbség van elő-, fő- és az utószezonban, akár féláron is lehet síelni a szezon elején és végén.

Szabó Sándor

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó