Kit érdekelnek a magyarság jogai, amikor nyakunkon a választás?

A múlt héten új szintre emelkedett az oktatási törvény elfogadása miatt kialakult ukrán–magyar szembenállás – állítja a Pravda hírportálon közreadott írásában Szerhij Szidorenko.

A Jevropejszka Pravda szerkesztője ennek bizonyítékát Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter múlt heti sajtótájékoztatóján tett kijelentéseiben látja. A szerző álláspontja szerint az utóbbi hónapokban tapasztalt enyhülés nem folytatódik, mivel a hivatalos Budapest szerint a jelenlegi ukrán hatalom nem hajlandó a magyar kérések teljesítésére.

A terjedelmes elemzésben (amit Orbán Viktor és Chuck Norris ökölrázós fotójával illusztrál) magát “magyar” kérdésekben szakértőnek aposztrofáló Szidorenko rámutat: a két vezető közti konfliktus valójában 2017-ben, az Európai Néppárt máltai tanácskozásán kezdődött, ahol Orbán Viktor és Petro Porosenko megbeszélést folytatott, melyet mindkét politikus eredményesnek minősített. A magyar miniszterelnök szerint az ukrán államfő ígéretet tett a kárpátaljai magyarság jogainak – többek között az anyanyelvű oktatás jogának – biztosítására, s ezeket nem tartotta be.

Ukrán források ezt úgy tálalták, hogy a magyar fél félreértelmezte Porosenko szavait, az államfő semmi konkrétumot nem ígért.

A szerkesztő utal a Jevropejszka Pravda egy korábbi cikkére, mely részletes elemzést közöl arról, hogy a parlamentnek miért kell módosítania az oktatási törvényt. Szidorenko rámutat, ennek elmulasztása rombolja az ország hitelességét. „De kit érdekel mindez, amikor nyakunkon a választás” – állapítja meg a szerző.

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó