Megújult a tiszakeresztúri és fancsikai rendelő

A járhatatlan utak mellett biztosan dobogós helyezést érne el  Kárpátalja „rákfenéi” között az egészségügyi káosz. Fokozottan keserves e téren a helyzet a kárpátaljai magyar falvakban, ahol egyrészt az orvoshiány, másrészt az áldatlan infrastrukturális feltételek egymást gerjesztve lehetetlenítik el az egészségügyet. Ugyanakkor a „mókuskerékből” van kitörési lehetőség, amihez viszont Magyarország Kormányának támogatása kellett.

Az új nemzetstratégia egyik alapvető pillére ugyanis az egészségügy, hiszen a magyarnak e tájon élni és halni – no de lehetőleg azért élni és túlélni – kell(ene). Február 28-án ennek jegyében került átadásra Tiszakeresztúron a megújult rendelőintézet. A mintegy 8 millió forintos beruházás átadó ráadásul villámtempóban valósult meg, így most Katona Erika védőnő végre emberi körülmények között szolgálhatja a mintegy 900 fős lakosság egészségének nemes ügyét.

Az átadó ünnepséget többek között megtisztelte jelenlétével dr. Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztos, Beke Mihály, a beregszászi magyar külképviselet első beosztott konzulja, Bujdosó János, a nemzetpolitikai államtitkárság főosztályvezetője és Vass Ilona, a Kárpátaljai Magyar Főiskoláért Alapítvány vezetője.

 Szilágyi Péter ünnepi beszédében hangsúlyozta, „a magyar kormány szíve ma együtt dobban Kárpátalja magyarjaiéval”.

Ezek pedig nem üres szavak, hiszen 2015 óta 38 egészségügyi intézmény felújítását végezték és végzik vidékünkön magyar kormányzati támogatásokból. A tiszakeresztúri beruházás megvalósításánál nem hagyhatjuk szó nélkül a  Kárpátaljai Magyar Főiskoláért Alapítvány munkáját, hiszen a nevezett szervezet koordinálta a tényleges megvalósítást.

Barta József, a megyei tanács első elnökhelyettese a köszönet szavai mellett aláhúzta:

Ukrajnában ugyan elindult már a közegészségügyi reform, de a folyamatos forráshiány akadályokat gördít annak gyakorlatba ültetése elé.

Az ilyen projektek is ékesen bizonyítják, hogy Magyarország Ukrajna igaz barátja.

Dobsa István polgármester a szülőföldön-maradás egyik zálogának nevezte a normális egészségügyi ellátás meglétét.

Az ugocsai egészségügyi projektek a tiszakeresztúri rendelő átadásával  nem ért véget. Fancsikán – e 2200 lakosú és mintegy harmadrészt magyarok lakta településen – szintén magyar kormányzati forrásokból újult meg a rendelőintézet.  Az egykori kolhoziroda épületében Vaszil Kornuta családorvos és Vaszil Lavrisin fogorvos szintén magyar kormányzati forrásoknak köszönhetően láthatja el a település lakosságát.

Fancsika ukrán többségű volta pedig szépen mutatja, hogy Magyarország nem csak a kárpátaljai magyarságnak, hanem a régió minden lakosának segíteni szeretne.

A fancsikai történések mellékszálának, ámde örömteli hírének számít, hogy a miniszteri biztos  és a helyi iskola pedagógusai közötti kötetlen beszélgetés során körvonalazódik  a magyar osztályok újraindításának lehetősége. Barta József felvilágosítása szerint ugyanis már nyolc helyi szülő jelezte, hogy magyar tannyelvű iskolába szeretné íratni gyermekét.

Matúz István

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó