KISZó-kérdés: ér-e több ezer eurót egy ukrán rendszám

A vámhivatal adatai szerint Kárpátalján az új vámtörvény bevezetése óta, azaz november 25 és február 22. között eltelt 90 napos kedvezményesnek nevezett időszak alatt – összesen 15 887 külföldi rendszámú gépkocsit vámoltak le. Ezáltal a központi költségvetésbe e gépkocsik után 990 millió 300 ezer hrivnya folyt be a megyénkből, amit az ígéretek szerint a nyugdíjemelésre fordítanak majd.

Az említett időszakban Ukrajnában 218 ezer külföldi regisztrációjú autót vámoltak le és 13,5 milliárd hrivnya folyt be a büdzsébe. Ugyanakkor az új törvény életbelépésekor hivatalos adatok szerint 640 ezer, míg becslések szerint több mint egymillió külföldi rendszámú autó volt Ukrajnában. Ez azt jelenti, hogy az országban „illegálisan tartózkodó” gépkocsik alig 20 százalékát legalizálták. E heti kérdésünk ehhez kapcsolódott. Arra voltunk kíváncsiak, ér-e több ezer eurót egy ukrán rendszám. Köztudott, hogy esetenként a jármű értékét meghaladó összeget fizettek ki a tulajdonosok az ukrán államnak, hogy legalizálják külföldön vásárolt és különböző kiskapukon Ukrajnában futó külföldi rendszámú autóikat.

Az egy héten át futó kérdésre igen/nem választ vártunk. Nem túl meglepő eredmény született. A szavazás csütörtök délután zárult le, a nem reprezentatív felmérésben százharmincketten mondtak véleményt. A válaszadók túlnyomó többsége, 96 százaléka vélekedett úgy, hogy nem ér annyit az ukrán rendszám, mindössze 4 százalék mondta azt, hogy megérte kifizetni a több ezer eurót a legalizációért.

Közzétette: Kárpáti Igaz Szó – 2019. február 28., csütörtök

A korábbiakhoz hasonlóan a témával kapcsolatban szakember véleményét is megkérdeztük. Pavlo Bileckij, a Dosztupne avto országos érdekvédelmi szervezet megyei vezetője lapunknak elárulta, hogy ő is elvámolta külföldi rendszámú autóját, ugyanis még mindig olcsóbban megúszta, mintha Ukrajnában vásárolt volna egy ugyanilyen járművet.

– Bár kedvezményes időszaknak nevezték, de ha azt vesszük, hogy esetenként 1000 és 3000 euró közötti összegeket fizettek ki az emberek, már nem is annyira kecsegtető ez a lehetőség – nyilatkozta lapunknak Pavlo Bileckij. – Ugyanakkor sokan éltek ezzel a lehetőséggel. Nehezen indult be a folyamat, ugyanis a vámhivatal az első hónapban messze elrugaszkodott a realitás talajától. A második hónaptól kevésbé fogott a vámtisztviselők tolla, ez sokakat ösztönzött arra, hogy ukrán rendszámra rakassa autóját. Sajnos sokan nem fértek bele ebbe az időszakba, mivel például Szlovákiában, legalább egy hónapra volt szükség, hogy az autót kivonják a forgalomból.

A jogvédő szerint sokkal többen legalizálták volna a külföldi rendszámú autójukat, ha erre a kormány több időt adott volna. Sokan vannak olyanok, akik nem éltek a lehetőséggel. Kárpátalján 50 ezer külföldi regisztrációjú autó közlekedett, nagyjából 30 százalékukat vámolták el, 30 százalék kivitte az országból vagy bontóba adta autóját, 40 százalék pedig kivár, ahogy Bileckij fogalmazott, bízik a csodában.

Ukrajnában zajlik a háziorvosi szolgálat reformja, ehhez kapcsolódik legújabb kérdésünk, ami így hangzik: Érez-e pozitív változást a családorvosi ellátásban? Idővonalunkon már lehet szavazni! A márciusi KISZó-kérdéseinkre szavazók között értékes nyereményt sorsolunk ki.

 

Forrás:

KISZó/Szabó Sándor

Post Author: KISZó