Akik felvirágoztathatják a térség turizmusát

A napokban került sor a  II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Felsőfokú Szakképzési Intézetének (turisztika szak) diplomaosztó ünnepségére. Idén 24 fiatal fejezte be ezt a szakot, akiket Soós Katalin, felsőfokú szakképzési intézet igazgatója köszöntött.

– Alig kezdődött meg   a tanév második féléve, máris diplomát adhatunk át végzőseinknek. Három és fél év kemény munkája után államilag elismert oklevéllel igazoljuk, hogy fiataljaink helyt álltak s , hogy képesek versenybe szállni a munkaerőpiacon. Az eltelt idő igen hasznos volt, hiszen jó csapatként tudtunk megbirkózni minden kihívással, feladattal – hangsúlyozta az igazgató.

– A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola a magyar nemzetpolitika számára kiemelt jelentőséggel bír, hiszen a magyar anyanyelvű oktatás, a magyar azonosságtudat tovább örökítése szempontjából egyedülálló felsőoktatási intézménye a térségnek – emelte ki Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztos.

Hozzátette, fontos, hogy ma Kárpátalján a magyar közösség egy ilyen intézményre támaszkodhat, ahol gyermekeink anyanyelvükön sajátíthatják el a tudást, amit  a későbbiekben kamatoztatni tudnak. A mai napon szakképesítést kapó hallgatók ifjú szakemberekként egy olyan terület képviselőivé válhatnak, amely a természeti és kulturális kincseikben bővelkedő Kárpátalja hírnevét az országhatárokon túlra is elviheti. Vendéglátói, idegenvezetői, szervezői tapasztalatokat szereztek, amelyekkel a térség turizmusát felvirágoztathatják.

Ez többek mellett lehetőséget ad arra, hogy szülőföldjükön boldogulva közösségük meghatározó szereplőivé válhassanak – zárta szavait a politikus.

A végzős hallgatók nevében Kozub Gergely mondott köszönetet tanáraiknak, szüleiknek, mindazoknak, akik segítették őket abban, hogy e szép napon átvehették diplomájukat.

A diplomákat Soós Katalin és Orosz Ildikó, a főiskola rektora nyújtotta át. Az egybegyűlteket Taracközi Ferenc református lelkész és Marosi István görög katolikus parókus áldotta meg. Az ünnepség a Szózat eléneklésével ért véget.

Hegedűs Csilla

 

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó