Báloztak a Tiszaháton

Valamikor, nagyon rég, kereken 7 esztendeje, Tiszapéterfalván rendeztek egy igen jeles farsangi bált. Akkor és ott úgy tűnt, hagyomány születik, de sajnos az élet közbeszólt. Az elmúlt években a mindennapi gondok és bajok az elmúlt években bizony alaposan elvették a tiszahátiak bálozós kedvét, de kiirtani e hajlandóságot már nem volt olyan egyszerű. Nem bizony, hiszen az elmúlt hétvégén a hosszas tetszhalálból feltámadott e kezdeményezés és ismét farsangi bállal búcsúztatták a telet a helybeliek.

A falu apraja nagyja a szépen felújított kultúrházban gyülekezett. Szuszik Csilla háziasszony ismertette a programot és mondott köszönetet a rendezvényt támogató vállalkozóknak, valamint a bál egyik fő szervezőjének, Tóth Bálint polgármesternek. Dr. Zubánics László, az UMDSZ elnöke, a Kárpátaljai Magyar Művelődési Intézet vezetője mint az est vendége lépett a mikrofonhoz.

Az elnök úr elismerésének adott hangot, és mint mondotta, beregiként már egy kicsit ugocsainak is érzi magát, hiszen a Tiszahát lassan második hazájává vált az itteniek közvetlenségének köszönhetően,

majd hivatalosan is megnyitotta a mulatságot. Annak első felvonásaként Tiszapéterfalva fiatalsága vette birtokba a színpadot. Volt itt minden keringőtől rock’ n roll-ig, mezőségi táncoktól a szirtakiig. Megmutatták, hogy e táj lakói bizony ma sem botlábúak. A színvonalas műsort követően a fellépő gyerekek vehették át megérdemelt jutalmukat, valamint a tiszaháti kultúra négy hamisítatlan „női kultúr-muskétása” is átvehette a munkájukat értékelő okleveleket. Igen, uraim, jól olvasták,

a Kovály Csilla, Pősze Henrietta, Pallagi Ági és Dudics Amanda négyes nem mindennapi, hiszen e hölgyeknek már eddig is rengeteg munkája van, és reméljük, lesz még a tiszaháti közművelődésben.

Mi több, Amanda a közmondásos „új söprűként” robbant be a Tiszahát kulturális életébe, a legendás Csele Gézát váltotta a helyi kultúrház élén.

A gyerekek műsorát farsangi mulatság váltotta, amivel a szervezők bevallottan a település lakosságának közösségformálását, egymás kölcsönös megismerését célozták meg. Ez kiválóan sikerült, hiszen a Jutka néni, vagyis Tóth Bálintné prezentálta finomságok mellett, poharukban jó itallal, zeneszó mellett még az ellenségek is képesek lettek volna megbékülni. A fenti állításban viszont annyi „hiba” akadt, hogy a második tiszapéterfalvai farsangi bálon ellenségeket nem, csak jó barátokat talált az ember.

Matúz István

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó