Miért veszélyes a lomégetés?

Még alig tavaszodik, a hó is épp hogy elolvadt, de a kertekben már égetik a hulladékot. Az emberek igyekeznek megszabadulni a múlt nyárról visszamaradt elszáradt gazoktól. Ám vannak, akik nem örülnek a tüzeknek. Miért? – kérdezte a KISZó Natalija Batirt, a megyei állami katasztrófa-elhárítási szolgálat szóvivőjét.

– Valahogyan meg kell szabadulni az elszáradt növényzettől…

– Évente visszatérő probléma ez, ami ellen harcolunk, de nem sok sikerrel. Persze, hogy meg kell szabadulni az elszáradt növényzettől, ám ennek léteznek szabályai. Az előírásokat azonban sajnos nem sokan tartják be. Az év elejétől közel száz nyílttéri tűzesethez vonultak ki a szolgálat rohamkocsijai. Ezek mintegy fele volt lom- és gizgazégetés következménye. Az elszáradt növényzetet felperzselők szerint e művelet hasznos, semmilyen veszélyt nem rejt magában. Az okozott kár pedig jelentéktelen. Az egészségügyiek és az ökológusok azonban más véleményen vannak. Az égéstermékek között mérges gázok, formaldehidek találhatók, melyek a légtérbe kerülve komoly egészségkárosodást okozhatnak a közelben élőknél. A füst és perje kilométeres körzetekben is érzékelhető. A légutakat, a tüdőt és a szívet is károsodás éri, a különféle objektumokat fenyegető veszélyről már nem is beszélve.

– Az önök számára miért veszélyesek ezek a tüzek?

– Azért, mert gyakran olyan területeken csapnak fel a lángok, hogy létesítmények, erdők, ligetek és emberéletek kerülnek veszélybe. Ilyenkor riasztanak minket. A legutóbbi hétvégén tizenhét, kedden pedig hat külterületen keletkezett tűzhöz kellett kivonulniuk a rohamegységeknek. Egy-egy oltás sok időt rabol, rengeteg energiát és pénzt emészt fel. Február 26-án például Beregszászban tombolt nagy bozóttűz, amely következtében mintegy 7,5 hektáron perzselődött fel minden. És a tűz nem a véletlen műve volt. Gondoljanak bele, mennyi élőlény veszhetett oda!

– Önök milyen szabályok betartását javasolják?

– Ha mindenképp el akarják égetni a tavalyi lomot, azt körültekintően, lehetőleg szélcsendes időben tegyék. A tűzrakás helye az épületektől legalább 15 méterre legyen, és véletlenül se használjanak gyúlékony anyagokat, például benzint a gerjesztéshez. Ez tilos és veszélyes is. És ami még nagyon fontos: soha ne hagyják a tüzet felügyelet nélkül. Elmenőben győződjenek meg arról hogy, nem maradtak-e hátra izzó parazsak.

– Mi vár a felelőtlen gyújtogatókra?

– Aki ilyen tüzet idéz elő, az közigazgatási törvénybe ütköző vétséget követ el, amiért 170-től 340 hrivnyáig terjedő pénzbírság a büntetéstétel. Tudomásom szerint eddig még senkit nem bírságoltak meg.

Balogh Csaba

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó