Tanulás közben feloldódnak

A Start Nyelvközpont négy éve működik Beregszászban, azóta várja az idegen nyelveket tanulni vágyó gyerekeket, akikkel képzett pedagógusok foglalkoznak. Mondics-Kurmay Lívia, a nyelvközpont vezetője bővíteni szerette volna a tevékenységüket, ezért egy évvel ezelőtt létrehozta a Tudásért és fejlődésért Kárpátalján Alapítványt.

– Egyik programunk keretében a beregszászi bentlakásos óvodában ingyenes angol-, illetve készségfejlesztő órákat tartunk a gyerekeknek – fejti ki központ vezetője. –

Ezzel az a célunk, hogy a kicsik logikai fejlődését, a finommotorikát fejlesszük, hogy már ebben a korban legyen kedvük tanulni.

Hiszen a tudás, a jó iskolázottság nagyobb esélyeket ad az életben a boldoguláshoz.

Ám ebben még nem merült ki az ötlettár. A Tiszta iskola, egészséges gyermek program keretében a mezőkaszonyi és a mezőgecsei iskolába hét hónapra elegendő higiéniás juttattak el.

– Ezt azért tartottuk fontosnak, mert sok betegség megelőzhető a tisztasággal. A rendszeres kézmosás, az egyéb higiéniai szabályok betartásának fontosságára figyelmeztető táblákat szeretnénk kirakni a tanintézetekben.

– Vannak még további terveik?

– Természetesen.

Terveink között szerepel sok egyéb program, például olyan előadássorozat, amely az erőszakmentes gyermeknevelésről szól.

Úgy gondolom, ez is fontos, mert a gyerekekbe inkább a magabiztosságot kell elültetni. Nekünk, szülőknek is van mit tanulnunk, ezért szakemberek bevonásával őket megszólító előadássorozatot tervezünk. A későbbiekben környezetvédelmi és idegen nyelvi tábort is szerveznénk a gyerekeknek. Ezzel az a célunk, hogy egy hét alatt az idegen nyelvet még jobban megkedveltessük a gyerekekkel, illetve az, hogy környezettudatosságra neveljük őket.

Az alapítvány és a Start Nyelvközpont ukrán és magyar munkafüzeteket állított össze, melyek használata megkönnyíti a nyelvtanulást. Képpel illusztrált és sima szókártyák, illetve hanganyag is segítik majd a munkánkat, melyek akár egyéni, akár csoportos foglalkozásokban alkalmazhatók.

Hegedűs Csilla

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó