Miért megállíthatatlan az erőszak?

A terrort, az agressziót a New York-i Világkereskedelmi Központ (WTC) elleni támadás után kezdték komolyan venni. Majd a párizsi Charlie Hebdo szatirikus lap szerkesztősége elleni 2015-ös merénylet ismét rávilágított a világban eluralkodott terrorveszélyre. Ukrajnában az elmúlt héten robbantották fel Olekszandr Turcsinov, a nemzetbiztonsági és védelmi tanács titkárának autóját, lépten-nyomon inzultálják, megfenyegetik az újságírókat és a társadalmi aktivistákat – gondoljunk csak a nemrég tragikus körülmények között elhunyt Katerina Hanzdjukra, akit sósavval öntöttek le. A KMKSZ székháza elleni korábbi két merénylet pedig egyértelművé tette, többé vidékünk sincs biztonságban. Vajon mi generálja az egyre terjedő erőszakot, a terrort? – kérdezte a KISZó Kacsur Viktória pszichológust.

– Mi táplálja leggyakrabban az agressziót?

– Az erőszak, az agresszió témája rendkívül széles, nagyon nehéz röviden beszélni róla. Azokat a gyakran előre eltervezett cselekményeket értjük alatta, amelyek másoknak fájdalmat, sérülést, szenvedést okoznak, illetve más embereket fizikai erővel vagy hatalmi nyomással kényszerítenek rá valamire. Egyik formája a terrorizmus, melynek célja a félelemkeltés. Ez a leggyakrabban politikai, ideológiai, etnikai és vallási alapú, de napjainkban már az sem ritka, hogy a környezetvédelmi aktivisták radikalizálódnak és nem riadnak vissza a robbantásos merényletektől, gyújtogatásoktól.

– Mégis miért terjed egyre szerteágazóbban az erőszak?

– Az utóbbi években világjelenség, s Ukrajnában is tetten érhető a gazdasági instabilitás, az életcél elvesztése, a szociális gondok által kiváltott elégedetlenség. Ez lélekromboló hatása miatt veszélyes: egyre több a depressziós, alkoholista, kábítószer-élvező személy, akik az érzelmi válságból való kiútkeresés közben a destruktív elemek csapdájába esnek, könnyen manipulálhatóvá válnak azok részéről, akik – legyen az párt, szekta, terrorszervezet stb. –„igazi életcéllal” kecsegtetik őket.

– A tömegtájékoztatási eszközök, a közösségi hálók milyen mértékben felelősek ezekért a folyamatokért?

– Az erőszak, a terror modern formájának kialakulásában fontos szerepe van a tömegmédiának, mely az embereket nemzetközi méretekben képes az erőszak sokkoló jeleneteinek részeseivé tenni, azok hatását felfokozni. A híradások, a filmek, az internet, az újságok révén az agresszió mindennapjaink része lett, 24 órában bombáznak bennünket különféle agresszív felhívásokkal, meg akarják mondani, mit együnk, mit vegyünk fel, meg akarják szabni, mit gondoljunk, mit érezzünk. Egyszóval manipulálnak bennünket. Az elidegenedés, az emberi kapcsolatok hiánya jellemzi a társadalmat, ezért lehet eredményes a tömegtájékoztatási eszközök információs agressziója. Ma egész iparág szakosodott az emberi jogok és szabadságok korlátozására.

– Az erőszak alapvető létfenntartási ösztönünk. Hogyan lehetne gátat szabni neki?

– A konfliktusok idejében való kezelésével, párbeszéddel, az egyre inkább feledésbe merülő erkölcsi értékek betartásával.

Magyar Tímea

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó