Patikaügy: ki menti meg a betegeket?

A folyamatos gyógyszerdrágulás mára elviselhetetlen méreteket öltött. Míg a vásárlók a patikusokat, azok a nagybani beszállítókat, utóbbiak viszont a dollár árfolyamát szidják, és az előállítási költségek drágulásával takaróznak.

Közben a krónikus betegek kénytelenek lemondani megszokott, jól bevált piruláikról és áttérni olcsóbb, ám általában rosszabb minőségű és gyengébb hatásfokú készítményekre. Csakhogy utóbbiakból is egyre kevesebb kapható a patikákban.

Az indok: nincs pénz elővételre, jó ha az aktuális tételért el tudnak számolni a gyógyszerészek.

A Farmstandart analitikai intézet elemzéséből kiderül, a beszerzési árak ingadozása leginkább a szív- és érrendszeri, a magas vérnyomás elleni, valamint a cukorbetegek számára nélkülözhetetlen készítményeken érzékelhető, melyek állami kedvezményt élveznek. Mivel mára a beszállítók annyiért kínálják azokat a patikáknak, amennyi az állami nyilvántartásban szereplő maximális értékesítési áruk, a terjesztők vagy veszteséggel adnak túl rajtuk, vagy meg sem rendelik azokat.

Holott a 25 millió szív- és érrendszeri betegből az országban 15 millió hipertóniától szenved, tehát naponta rászorul életmentő tablettákra.

A cukorbetegek száma hivatalosan 1 millió, s még kétmillió ember él annak rejtett formájával. Még rosszabb a helyzet a tébécés és az onkológiai betegekkel. Mivel a méregdrága, több ezer hrivnyás kezeléseket csak kevesen engedhetik meg maguknak, továbbá az állami beszerzések késedelme miatt, a fizetőképes páciensek száma várhatóan drasztikusan csökkenni fog.

Odáig fajult a dolog, hogy az emberek már csak akkor térnek be a patikába, ha problémájuk a végsőkig fajul. A krónikus betegek kénytelenek megszakítani a kezelést,

a csillagászati árak pedig az étrend-kiegészítőket kínálók és a kuruzslók karjaiba hajtják az elkeseredett pácienseket.

Ám azoktól aligha várhatnak gyógyulást. S ha ez még nem lenne elég, itt jön a képbe egy újabb bicskanyitogató turpisság. Az egyik országos tévécsatorna, a TRK Ukrajna újságírói oknyomozó riportja során bebizonyosodott, hogy a patikák a legdrágább, ennek ellenére korántsem a leghatékonyabb szereket teszik ki a legjobban látható polcokra. Ezt szerződésben rögzítik a gyártókkal – még csak a polc hosszát is egyeztetik, melyen kizárt, hogy az övékkel analóg vagy olcsóbb szer is ki legyen téve –, ezért azok pluszpénzt fizetnek a patikának. Bizonyára felfigyeltek rá, gyakran ugyanazon szerből több doboz is egymás mellé van állítva a vitrinben, ami nem esztétikai okokból történik, hanem szintén előzetes egyeztetés alapján. Mert a gyártó ezt kéri.

Rejtett célja, hogy azt sugallja a vásárlónak, más, számára megfelelő készítmény nincs is a patikában, ezt kell megvennie.

Tehát a jól látható helyen álló szert veszünk, nem csupán a készítményt fizetjük meg, hanem a reklámját is. Az olcsó analógot ezzel szemben elrejtik a páciensek szeme elől, sokszor nem is ajánlják, csak többszöri kérdezés után derül ki, hogy abból is van készleten.

Egyszóval nincs, aki rendet teremtsen a patikák kényük-kedvük szerint húzzák csőbe, vezetik félre a betegeket. Az egészségügyi reform címszó alatt zajló átszervezések, kádercserék okozta káoszt is kihasználja a gyógyszeripar, mert az árak egyre csak följebb kúsznak. A választásokkal elfoglalt parlamenti képviselőktől egyetlen komoly és felelősségteljes döntést sem várhatunk. Patikaügyben sem.

Magyar Tímea

Az Állami Statisztikai Hivatal adatai szerint éves szinten átlagosan minden egyes ukrán lakosra másfél betegség jut. Az 1990-es adatokhoz képest tavaly 50 százalékkal nőtt az onkológiai és 96 százalékkal a szív- és érrendszeri, 67 százalékkal a húgyúti, 34 százalékkal a veleszületett rendellenességek száma. Csupán a felső-légúti panaszok aránya csökkent mintegy 22 százalékkal.

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó