Az elengedés folyamata soha nem egyszerű

A Beregszászi 4. Számú Kossuth Lajos Középiskolában ott-jártunkkor éppen szünet volt. A gyerekek a jó időnek örvendezve vidáman futkostak a nagy udvaron. Nem maradtak ki a szaladgálásból 4/A osztályosok sem. Becsengetés után matematikaóra várta őket. Az osztályban 32-en tanulnak (16 lány, 16 fiú). Győrffy Ágnes osztályfőnök nagy-nagy szeretettel beszél „gyermekeiről”.

– Négy évvel ezelőtt mint minden kezdet, a mienk sem volt könnyű, hiszen minden gyermek külön kis egyéniség, nekik is meg kellett szokniuk engem, és nekem is őket. Mostanra már szuper társaság, egy család vagyunk. A gyerekek mindig azt mondják, akkor teljes a létszám, ha én is itt vagyok, jól érzik magukat velem. Ez nagyon jó érzés, és fontos is, hiszen másképpen nem lehetne dolgozni. Velem lehet nevetni, lehet viccelni, de azt is tudják, hogy bizony tanulni is kell – mondta mosolyogva a tanító néni.

Ágnestől azt is megtudtuk, hogy az eltelt négy év alatt sokat kirándultak. Ezt bizonyítja a rengeteg fotó, melyek az osztály egyik falán kaptak helyet.

– A kirándulások megszervezésében nagy szerepet vállalnak a szülők – fejti ki az osztályfőnök. Voltunk már a munkácsi várban, Ungváron a skanzenben. A gyerekek nagyon aktívak, sokszor szerepelünk óvodákban, és mi is meghívunk ovisokat. Nagyon szeretik, amikor valami újat, valami pluszt kapnak. A tanulással nincs baj, szorgalmasak, jó képességűek, persze ha olyan kedvük van, elengedik magukat, de még gyerekek. Imádják a természetrajzot, hozzászólnak a Helyem a világban órához, az egészségtanórához. Van véleményük, és ez nagyon jó. Sokan jók a matekban, van, aki gyönyörűen rajzol, és van, aki versenytánc csoportba jár.

Mindössze egy negyedév van hátra, és ki kell hogy adja a keze alól őket. Felkészíti a kis nebulókat a változásra?

– Az elengedés folyamata soha nem egyszerű. Még nem nagyon tudják, mi vár rájuk, sokszor azt veszem észre, hogy félnek tőle, de akadnak olyanok is, akik már várják. De bizony az adaptációs időszak egyikőjüknek sem lesz egyszerű, én pedig rettenetesen átélem ezt, és szurkolok, hogy minden könnyen menjen.

Hegedűs Csilla

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó