Bíró Ferenc: “Könnyen barátkozom, bár zárkózott személyiség vagyok”

A ketergényi, 38 éves fiatalember nagyon barátságos, türelmes és jószívű. Elmondása szerint  diákjaival  jó a  kapcsolata. Osztályfőnökként fontos szerepet tölt be a tanulói életében akik az  idén érettségiznek. A Kárpáti Igaz Szó Kulcslyuk rovatának vendége Bíró Ferenc, az Ungvári Magyar Tannyelvű Drugeth Gimnázium informatikatanára.

Miért döntött a pedagóguspálya mellett?

– Lassan 16 éve dolgozom tanárként, de erre a kérdésre nem igazán tudok válaszolni. Először nem is gondoltam komolyan, de végül megtetszett. Most azonban, mint kárpátaljai tanár tudatosan elvállaltam, hogy  gyerekeket magyarságuk megtartására neveljem, tudják, honnan indultak és hova tartanak. Különösen fontos ez a városi gyerekek esetében.

Gyerekkorában mi szeretett volna lenni?

– Ahogy visszaemlékszem, sok minden. Nagy vágyam volt, hogy rendőr vagy nyomozó lehessek. Ezért a tévében  látott detektív filmek inspiráltak.  De az is szerepet játszott benne, hogy rájöttem, könnyen meg tudom oldani a logikai feladatokat, és úgy gondoltam, jó nyomozó válna belőlem.

Továbbtanulás?

– Akkortájt jóval behatároltabbak voltak a lehetőségek, mint manapság. A matematika és a fizika között vacilálltam, de a gyakorlatik, a labormunkák, kísérletek a fizikát tették vonzóbbá. Némi csalódást okozott, hogy az egyetem első másfél évében  több matekunk volt, mint fizika. Tanulmányaimat az Ungvári Nemzeti Egyetem Fizika Karán végeztem, de azóta már informatikából is van felsőfokú végzettségem. Az egyetem befejezése után, 2003-tól az Ungvári 10. Számú Dayka Gábor Magyar Tannyelvű Középiskolában tanítottam fizikát és matematikát két évig. Azóta itt vagyok a Drugethben, mint infótanár. Amikor ide kerültem,  rögtön kaptam egy hetedikes osztályt.   Úgy gondoltam, hogy márpedig őket végigviszem az éretségéik, mert   felelősségel tartozom értük. Végül  belerázódtam a rendszerbe annak ellenére,  hogy nem mindig voltam kibékülve a tantervvel vagy az ország oktatáspolitikájával.

Egy osztályfőnöknek nagyobb a felelőssége?

− Sokkal, hiszen ő nem csak a tananyagot igyekszik átadni, hanem viselkedésével is követendő példaként szolgál a gyerekeknek. Mondjuk ez a többi tanár feladata is, de egy osztályfőnökre más szemmel néznek, és törekednünk kell arra, hogy a legjobb útra tereljük őket.

Hogyan lett Az év tanára?

– Ez érdekes sztori. 2012-ben  versenyt hirdettek az informatikatanárok körében Ungváron, melynek tétje Az év tanára cím elnyerése volt. Három területen kellett megmérettetni magunkat: szakmai tudás, pedagógiai gyakorlat és egy tanóra levezetése. Az óraadás pikantériája  az volt, hogy egy  ukrán tannyelvű iskolában kellett levezetnem az órát.  Ilyenben addig  még nem  volt tapasztalatom. Ma már előfordul, hogy az államnyelven magyarázok el egy-egy témát. Nos,  én nyertem, és ezzel  a címen kívül oklevél, ajándék és pénzjutalom is járt.

Jó emberismerőnek tartja  magát?

– Igen, mivel azt gondolom,  jó elemző vagyok. Nem jelent problémát megtalálni a közös hangot másokkal, korosztálytól függetlenül.

Ezek szerint könnyen barátkozik és nyílik meg másoknak?

– Ez már más tészta. Könnyen barátkozom, bár zárkózott személyiség vagyok.

Hiszékeny?

– Nem igazán, nem hiszek el mindent rögtön, sokszor vannak kételyeim.  Inkább amolyan   pesszimista típus vagyok.

Mivel lehet kihozni a sodrából?

– Ok nélkül nem szoktam kiabálni, kerülöm a konfliktusokat, kompromisszumképes vagyok,  ezért kevés olyan helyzetbe keveredek, amikor erre sor kerülhetne. Az emberi butaság, ha átlép egy bizonyos határt,  mégis felbosszant. Megbocsátó vagyok, nem tudok senkire haragudni. Az a helyzet, hogy aki dolgozik   mégsem mindig tudja elkerülni az ilyen szituációkat, mivel a zárt közösségekben mindig is voltak és lesznek konfrontációk.

Követi a politikát?

–  Érdekel,  mi történik Ukrajnában, Magyarországon és úgy általában a nagyvilágban. Az érdeklődésem néhány évvel ezelőtt kezdődött és nagyon egyszerű oka van. Ukrajna rossz gazdasági helyzete és a folyamatos negatív történések miatt elkezdtem több forrásból is tájékozódni az eseményekről, nem elégedtem meg a propagandaműsorok anyagaival. Aztán egyre többet utánaolvastam a dolgoknak, így mára már napra kész vagyok akár Ukrajna, akár az anyaország politikai életét illetően. Kedvenc elemzőm  Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő.

Mivel foglalkozik iskolán kívül?

– Vidéki  lévén elkerülhetetlen, hogy legyen az embernek egy kis gazdasága. Nekem is van kertem, amiben főleg gyümölcstermesztéssel foglalkozom.

Hobbija?

– Szeretek sportolni. Bírom a focit, a kézilabdát, a dartsot. Figyelemmel kísérem a különböző mérkőzéseket is a tévében. A kézilabdát leszámítva űzöm is őket amatőr szinten. Ezenkívül,  ha  időm engedi,  tévét  nézek és videójátékozom. A filmek közül a krimi és a misztikus az abszolút favorit, a játékok közül azokat preferálom, amelyekkel fejleszteni tudom a logikámat.

Na és mi a helyzet a családdal?

– Jelenleg egyedül élek. Azokkal az emberekkel, akiket a családomnak tekintek, nagyon szoros   kapcsolatot ápolok, de még nem találtam meg az igazit.

Bara Tünde

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó