Borünnep a Vérke partján

Immár tizenhatodik alkalommal rendezték meg a Beregszászi Nemzetközi Borfesztivált. A hagyományokhoz híven a programsorozat pénteken dr. Linner Bertalan neves beregszászi szőlőnemesítő, borász, sebész főorvos mellszobrának megkoszorúzásával indult.

Beregszász központjában, a Kossuth téren tájjellegű borok kiállítása és kóstolója, sajtok, méz és méhészeti, valamint kárpátaljai kézműves termékek, különböző füstölt áruk bemutatója és vására várta az ínyenceket. A fesztiválhangulatról népszerű lemezlovasok gondoskodtak.

Szombaton még az időjárás is kegyesebb lett, verőfényes napon folytatódott a tájjellegű borok kiállítása és kóstolója. Később a borlovagok fúvószenekar és mazsorettek kíséretében vonultak végig a központon a színpadig. A megnyitón Tompa Tibor, a Szent Vencel Borrend kancellárja kihangsúlyozta, beérett a gyümölcs, hiszen jóleső érzéssel nyugtázhatjuk, hogy az a mozgalom, ami évekkel ezelőtt egy maroknyi lelkes csapat kezdeményezésére indult, mára jelentős eredményeket tud felmutatni.

Hozzátette, a beregszászi borvidéken a szőlőtermesztő gazdákat megbecsülés övezi, rendre újabb szőlőfajtákat vonnak be a termesztésbe.

– Beregszász befogadta a borfesztivált, sikerült magunkat és másokat is meggyőzni arról, hogy a hagyomány valóban éltető erő – fogalmazott a borrend kancellárja.
Szilágyi Mátyás, a beregszászi külképviselet főkonzulja köszöntőjében rámutatott, a borászat immár ezer éve kultúránk része a Kárpát-medencében.

– Számos olyan bortermő vidékünk van, amelyeknek a fejlesztése közös ügyünk. Ilyenek a kárpátaljai borvidékek is.

Ebben a nemes feladatban rendkívüli szerepet vállal a Szent Vencel Borrend, azok a borászok, akik fáradságot nem kímélve honosítják meg újra a régi szőlőfajtákat, dolgoznak, népszerűsítik a borukat – hangsúlyozta a diplomata, majd oklevéllel jutalmazta a Varga családi szőlészet-borászat 2018-as Királyleányka borát. A városi tanács nevében Mihajlo Ljasko alpolgármester köszöntötte a résztvevőket.

Tanúi lehettünk az új borlovagok felvételének is.

Ezúttal hárman kaptak jelölést erre a megtisztelő címre: Krizmanits József (Budapest), ifj. Nagy László (Beregszász), Simon István (Szőlősgyula).

A versenyre benevezett borokat szakmai zsűri vizsgálta meg és pontozta. Krizmanits József, a Magyar Bor Intézet alapítója, a bírálóbizottság tagja elmondta, majdnem hatvan tétel érkezett hozzájuk, ebből csupán néhányat zártak ki.

– A kóstolás egy egész napot vett igénybe. Ez a látszat ellenére komoly munka, mi mindig örömmel vállaljuk, és bátran mondhatom, a kárpátaljai borvilág fejlődik, évről évre egyre jobb nedűk születnek. Persze van még tennivaló, úgy technológiai, mint tudás szinten, de itt nagyon lelkes és odaadó borászok vannak, gondolok itt akár a hobbiborászokra is – fejtette ki Krizmanits József.

– Most immár a Szent Vencel Borrend tagjává is vált…

– Így van. Kicsit úgy érzem, hogy már hazajárok Beregszászba, hiszen az elmúlt években szorosabban követjük a kárpátaljai borvilágot, a borok fejlődését, a borversenyeket.

Ezért is nagy megtiszteltetés, hogy a borrend tagjai közé választott.

A kígyósi Sass család legifjabb borásza Krisztián, az ismert Sass Károly unokája. A fiatalember elárulta, 15 éves korában kezdte meg tanulmányait a Budafoki Borászati Szakközépiskolában, de előtte, 13-14 évesen segédkezett nagyapjának, és amikor már tanulta is a szakmát, egyre jobban belemélyedt, s egyre jobban megszerette a szőlészetet és borászatot.

– Már eddig is több érmet sikerült „bezsebelnie”, de azt hiszem, a mostani éremzuhatag nem kis büszkeségre adhat okot.

– Próbáljuk a régi, hagyományos fajtákat visszahozni, és ezekből is finom italokat készíteni. A múlt évi borfesztiválon is szép eredményeket értünk el, több díjat vihettünk haza. Tavaly nagyon egészséges szőlőt szüretelhettünk, többek mellett ennek is köszönhető a mostani két arany- és két ezüstérem – mondta. Krisztián elárulta, szereti a régi, Kárpát-medencei szőlőfajtákból készült nedűket, ide sorolható a Bakator, a Furmint és a Szerémi zöld.

A hölgyeknek pedig a Kék frankost, a Zsuzsika te édeset és a Kígyós rózsáját ajánlja. Elmondta, ezt is, mint minden mást folyamatosan tanulni kell, hiszen mindig új kihívásokkal állnak szemben.

A vendégek az eredményhirdetés után a győztes borászok sátrait felkeresve „ellenőrizhették”, mennyire egyezik az ízlésük a zsűriével. Vasárnap is érdemes volt kilátogatni a főtérre, hiszen folytatódott a tájjellegű borok kiállítása és borkóstolóval egybekötött vetélkedő. A háromnapos rendezvény ideje alatt a kulturális programokban zenekarok, néptánccsoportok, énekkarok, szólóénekesek léptek színpadra.

Hegedűs Csilla

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó