Botrányosra sikeredett Porosenko kárpátaljai útja

Letudta kárpátaljai kampánykörútját Petro Porosenko ukrán államfő, akinek a látogatása élénk visszhangot váltott ki a megyében.

Az ukrán elnök péntek délelőtt repülőgéppel érkezett Ungvárra, majd onnan kíséretével együtt – a kárpátaljai utak katasztrofális állapota miatt – helikopterrel szállították a Huszt melletti Vörös mezőre, ahol a tiszavirágéletű Kárpát-Ukrajna 1939-es kikiáltásának 80. évfordulója alkalmából tartottak ünnepi megemlékezést. Porosenko több száz olyan közigazgatási alkalmazott előtt mondott beszédet, akiket péntekre szabadságoltak és buszokkal szállítottak a helyszínre. Az esemény színhelyére szerettek volna bejutni volt ATO-s veteránok is, de őket csak azután engedték oda, hogy az elnök elhagyta a helyszínt. Magukkal vittek egy rajzot, amin az államfőt börtönruhában ábrázolták, amit aztán lufik segítségével a magasba küldtek…

Az elnök megköszönte a kárpátaljai katonáknak az orosz agresszió visszaverésében játszott szerepüket, különös tekintettel a munkácsi 128-as hegyivadász dandárra és a Karpatszka Szics Hősei elnevezésű kárpátaljai határőregységre. Az államfő 23 százalékos fizetésemelést helyezett kilátásba a kárpátaljai katonáknak.

A huszti megemlékezést követően Porosenko Ungváron, a Kárpátaljai Megyei Regionális Fejlesztési Tanács ülésén elmondta, hogy ma az országban minden feltétel adott az általános gyarapodáshoz, fejlődéshez, és Ukrajna demonstrálja a világnak kitartását és rendíthetetlenségét a kitűzött célok elérésében. Külön hangsúlyozta, hogy az ország jól halad a decentralizáció a területi integritás betartásával és bármiféle autonómia kikényszerítésének a feltétlen elutasításával, mivel Ukrajna unitárius állam. Az elnök rekordösszegű állami támogatást ígért Kárpátaljának az úthálózat javítására.

Petro Porosenko péntek délután elnökválasztási kampányrendezvényt tartott az Ungvár központjában található Petőfi téren, ahol emiatt nem tarthatta meg a helyi magyarság három évtized óta hagyományos március 15-i megemlékezését. Az államfő beszédét – ahogy az elmúlt napokban Ukrajna több megyeszékhelyén is történt – tiltakozók bekiabálása zavarta meg. Az interneten közzétett videofelvételek tanúsága szerint a rendőrök két fiatal rendbontót emeltek a tömegből ki és vezettek el . Olyan képsorok is felkerültek a világhálóra, amin az államfőt kísérő Hennagyij Moszkal kormányzó kitép egy képet egy illető kezéből, azt összegyűri és  a tiltakozó arcába vágja. Huszton pedig egy öregúr azt ordibálta Porosenko arcába, hogy “köszöni a szegénységet”, amire az államfő azzal reflektált, hogy szégyellje magát a tiltakozó…

Forrás:

KISZó/MTI

Post Author: KISZó