Hogy lehet elektronikus nyugdíjigazolványt igényelni?

„2017-ben lettem nyugdíjas. Eddig hagyományos nyugdíjigazolványom volt, de olvastam, hogy lecserélhetem azt elektronikusra. Milyen módon tehetem ezt meg?” – kérdezi a KISZó-tól P. Vilmos ungvári olvasónk.

Kérdésére Halina Maszljakevics, a megyei Nyugdíjalap helyettes vezetője válaszol:

– A nyugdíjasok azon kategóriája kérheti az elektronikus nyugdíjigazolványt, akik az Oscsadbankon keresztül jutnak hozzá havi juttatásukhoz.

Azt kell róla tudni, hogy használója számára egyidejűleg nyugdíjigazolványként, bankkátyaként és elektronikus aláírásként is szolgál. Tehát a nyugdíjfelvétel mellett fizetni lehet vele a kommunális szolgáltatásokért és az üzletekben is. Ezenkívül az internet segítségével számos online-szolgáltatás elérhető általa. Mivel grafikus és elektronikus információkat is tartalmaz a kártya tulajdonosáról, a nyugdíjas hozzáférhet valamennyi állami elektronikus szervizhez, például dokumentumokat kérhet le a helyhatalmi szervek honlapjáról, megnézheti nyugdíja alakulását, adatait a munkaviszonyáról, a társadalombiztosítási járulékáról stb.

További előnye, hogy amint rákerül a havi juttatás, arról sms-értesítés érkezik használója telefonjára.

Attól sem kell tartania, hogy a piacon, az üzletben, a közlekedési eszközön ellopják a pénzét. Ha elveszlik a kártyája, azt az Oscsadbank ingyen hívható számán azonnal letilthatja, így pénze teljes biztonságban van, ellentétben azzal, ha azt a pénztárcájában vagy akár otthon tartja.

Hogyan igényelhető?

A nyugdíjasnak fel kell keresnie a Nyugdíjalap lakhelye szerinti illetékes kirendeltségét, és kérvényt kell írnia. Mellékelnie kell hozzá személyi igazolványát, személyi azonosító számát, egy 30×25 mm-es fényképet. Majd a kérvényben feltüntetett Oscsadbankban átveheti a kártyát.
A kártyaigénylés ingyenes és 30 nap alatt készül el.

Magyar Tímea

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó