Egészséges vesét mindenkinek mindenhol!

A napokban méltatják világszerte a vese világnapját, melynek idei jelszava: Egészséges vesét mindenkinek mindenhol! Célja, hogy felhívja a figyelmet eme szervünk fontosságára, a vesebetegség veszélyeire, megelőzésének lehetőségeire. Mennyire elterjedtek Kárpátalján a vesebetegségek, s mit tehetünk eme kiválasztó szerv megóvásáért, kérdeztük Vaszil Sztrizsakot, a megye főnefrológusát, a megyei klinikai kórház főorvos-helyettesét.

A krónikus veseelégtelenség világszerte a hatodik leggyakoribb halálok, közel 850 millióan szenvednek tőle. Évente 2,4 millió emberi életet követel, tudtuk meg a szakembertől.

– Ukrajnában a legnagyobb gondot az jelenti, hogy a páciensek gyakorlatilag a vesebetegségek végső stádiumában kerülnek orvoshoz, amikor már terápiás kezelésekkel nem lehet segíteni nekik.

Ennek egyik oka, hogy a kór a „csendes gyilkos” kategóriába tartozik, mivel a kezdeti stádiumban nem hallat magáról semmilyen tünettel. Krónikus vesebetegségben az ukrajnai lakosság 10-14 százaléka szenved, s ez az arány egyre nő.

Krónikus veseelégtelenséggel, a kór súlyos III.-V. stádiumával 0,08 százalék, Kárpátalján 0,17 százalék él.

Amennyiben már kialakult a krónikus vesebetegség, megfelelő odafigyeléssel, az orvosi előírások betartásával teljes életet lehet élni. A beteg dolgozhat, mozoghat, társadalmi életet élhet és utazhat is. Vesepótló kezelésre akkor van szükség, ha e szerv kiválasztó funkciója az egészséges állapot egytized részére csökken, mert ilyenkor a vérben felhalmozódott salakanyagok és víz életveszélyes állapotot idézhetnek elő.

– Kárpátalján tavaly 2205 személy szerepelt a nyilvántartásban (1001 férfi és 1204 nő), közülük 358-an III-V. stádiumban.

318 főnek a vesepótló kezeléssel sikerült megmenteni az életét: 261-nek hemodialízissel vagy hemodiafiltrációval, 23-nak peritoneális dialízissel, 34-nek veseátültetéssel, amire Kijevben vagy külföldön került sor. Megjegyezném, a vesedialízis rendkívül költséges, egy alkalom 1600-1700 hrivnya, s heti három alkalommal végzik. Szerencse, hogy megyénkben működik a legtöbb – 9 – ambuláns hemodialízis központ, így a szakellátást a beteg lakhelyéhez legközelebbi központban végzik.

A szakember szerint a legnagyobb veszélyben a cukorbetegek, a magas vérnyomással, túlsúllyal, koleszterinnel élők, az ötven év felettiek, a dohányosok és alkoholfogyasztók, a sok gyógyszert szedők, a vérbetegségekben szenvedők vannak.

– Amennyiben az emberek évente elmennének legalább egyszer szűrésre – elvégeznének egy vér- és vizeletelemzést, ultrahangos vizsgálatot –, a vese betegségeit már korai stádiumban ki lehetne szűrni, s gyógyszeres kezeléssel meg lehetne gyógyítani.

Veséink percenként 1 liter vért szűrnek meg. A nap 24 órájában értünk dolgoznak, mégsem vigyáz rájuk mindenki kellően – emeli ki az orvos.

Magyar Tímea

A vese megőrzésének 8 aranyszabálya

1. Éljen fizikailag aktív életet, tornázzon rendszeresen.

2. Ellenőrizze a vércukorszintjét.

3. Ellenőrizze a vérnyomását (a hipertónia a leggyakoribb kiváltó oka a veseelégtelenségnek).

4. Ellenőrizze testsúlyát. Csökkentse napi sóadagját 5-6 grammra (egy teáskanálnyi).

5. Igyon naponta másfél liter vizet (ez csökkenti a vesekő kialakulásának veszélyét).

6. Ne dohányozzon.

7. Orvosi utasítás nélkül ne szedjen gyógyszereket.

8. Rendszeresen menjen el szűrésre.

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó