Megy vagy marad Porosenko? – ez itt a fő kérdés

Célegyenesbe fordult a március 31-i elnökválasztás kampánya. Napra pontosan egy hét múlva a szavazóurnákhoz kell járulnunk.

A legfrissebb közvélemény-kutatások alapján Volodimir Zelenszkijnek biztos helye lesz a második fordulóban (24,9 százalékon áll), ahol Julija Timosenkóval (18,8 százalék) vagy Petro Porosenkóval (17,4 százalék) csaphat össze. A felmérések alapján bárki is lesz az ellenfele, április 21-én is övé lesz a diadal.

A humorista színész kampányában egyedüliként fedezhető fel az elszámoltatás. A donbászi harcok beszüntetését is ígéri, valamint a korrupció elleni kíméletlen harcot és a katasztrofális állapotban lévő közutak javítását. Nem zárkózik el a kétoldalú, ukrán–orosz tárgyalásoktól sem, valamint bevonná Nagy-Britanniát és az Egyesült Államokat is a normandiai formátumú (Ukrajna, Oroszország, Németország, Franciaország) megbeszélésekbe.

Julija Timosenko inkább a populista szociális ígérgetésekbe megy bele, legfőbb ígérete, hogy felére csökkenti a gáz árát. Emellett sokkal több pénzt hagyna a régiókban.

Petro Porosenko kitart a „hadsereg, vallás, nyelv” hármas szlogen mellett. A regnáló államfőnek jelentős szavazatvesztést okozhat az állami hadiipari konszern körül kirobbant korrupciós botrány. Azt rebesgetik, ő is tudhatott arról, hogy az Ukroboronprom állami vállalatnál több milliós spekuláns beszerzések zajlottak. Porosenko, hogy tisztára mossa magát, teljes körű átvilágítást rendelt el a cégnél. Szintén kellemetlen pillanatokat okoz az elnöknek, hogy sorra zavarják meg a kampányrendezvényeit. Ivano-Frankivszkban még késelés is történt. Kijevben pedig az államfő üzleti érdekeltségébe tartozó Roshen-üzleteket gyújtogatnak. A történtek miatt az államfő már az elnökválasztás elhalasztását is meglebegtette, Moszkvát téve felelőssé az ellene irányuló támadásokért. Porosenko a végletekig igyekszik leegyszerűsíteni a választás tétjét: magát tartja az egyetlen ukrán párti elnökjelöltnek, mindenki mást az oroszok emberének nevez. Elemzők viszont a rekordszámú induló kapcsán azt emelik ki, most mindenki megtalálhatja a neki tetsző jelöltet.

Mint tudjuk, Porosenko a múlt héten Kárpátalját is útba ejtette országos kampánykörútja során. Látogatását jó időre megjegyzik az itt élő magyarok. Március 15-én ugyanis elfoglalta az ungvári Petőfi teret, ahol az elmúlt harminc évben azon a napon mindig a helyi magyarság ünnepelt. Idén először – Porosenko miatt– ezt nem tehette meg.

Dunda György

Forrás:

KISZó/Zunko Barnabás felvétele

Post Author: KISZó