Klimkin szerint semmi emberiesség nincs az oroszokban

Pavlo Klimkin külügyminiszter felszólította a világközösséget, hogy gyakoroljon nyomást Oroszországra a múlt hét péntekén hat év börtönbüntetésre ítélt, súlyos beteg ukrán egyetemista, Pavlo Hrib mihamarabbi szabadon bocsátása érdekben.

A kijevi diplomácia vezetője a Twitteren közzétett bejegyzésében törvénytelennek nevezte az ukrán fiatalember elleni orosz bírósági eljárást. “Az irgalom, az emberiesség, a méltóság ismeretlen fogalmak a megszálló, agresszor Oroszország számára. Az orosz álbíróság hat év börtönre ítélte a súlyosan beteg Pavlo Hribet. Felszólítom a civilizált világot, hogy gyakoroljon nyomást Oroszországra mielőbbi szabadon engedése érdekében” – fogalmazott a miniszter.

Egy orosz katonai bíróság “terrorizmus elősegítése” címén ítélte hat évre Pavlo Hribet, aki tiltakozásul az ítélet kihirdetése után éhségsztrájkba kezdett. Az UNIAN hírügynökség jelentése szerint Hrib követeli, hogy engedjenek be hozzá orvosokat, és találkozhasson Ljudmila Deniszova ukrán emberi jogi biztossal.

Ukrán híradások szerint Pavlo Hribet – egy ukrán katonatiszt fiát – 2017 augusztusában a fehéroroszországi Gomelből rabolták el az Orosz Szövetségi Szolgálat (FSZB) emberei. A fiatalember azért utazott oda, hogy találkozzon egy orosz lánnyal, akivel az interneten ismerkedett meg. Gomelből Oroszországba hurcolták, ahol előzetes letartóztatásba helyezték azzal a váddal, hogy terrorcselekményt készült végrehajtani egy Szocsiban lévő iskolában. Hrib súlyos májbetegségben szenved, állapota már annyira leromlott, hogy gyakorlatilag megvakult.

Forrás:

MTI

Post Author: KISZó